Maak sparen bijna zo gemakkelijk als uitgeven

Met zowel een fysieke als mentale barrière wordt sparen bijna zo gemakkelijk als uitgeven. Maar wat verstaan we onder een barrière? En hoe pakt u dat aan?
  • 19 november 2020
U kunt die verleiding verkleinen door een fysieke en mentale barrière tussen u en uw spaargeld op te bouwen. Dat doet u door uw spaargeld onder te brengen bij een andere bank dan die waar u dagelijkse betalingen doet.

Een barrière voor uw spaargeld

U spaart naar het beste van uw vermogen, maar soms is de verleiding erg groot. Een impulsaankoop is snel gebeurd. Hoe zorgt u ervoor dat u minder snel toegeeft? Door fysieke en mentale barrières tussen u en uw spaargeld te voorzien.

Spenderen was nooit zo gemakkelijk

Geld uitgeven is dankzij de digitale revolutie van de afgelopen decennia steeds gemakkelijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan banking apps en contactloos betalen. U hoeft slechts een paar keer te klikken en u hebt geld van uw spaarrekening opgevraagd en uitgegeven. Dat is efficiënt, maar daardoor staat u minder stil bij uw uitgavenpatroon. En dat kan nefast zijn voor uw spaarrekening. Het gebruik van digitale betaalmethoden is bovendien in stijgende lijn, zeker sinds het aanbreken van de coronacrisis. Snel digitaal betalen is de nieuwe norm en ondanks nieuwe regelgeving door de Europese Unie, blijft het een enorme uitdaging vormen voor uw spaargedrag. Als u zich hier al bewust van bent, dan hebt u al de bouwstenen voor een goede barrière tussen u en uw spaargeld. Maar wat kunt u nog doen?

Vorm een fysieke en mentale barrière

De keuze tussen sparen of uitgeven is een emotionele uitdaging. Spaart u deze maand 50 euro, of geeft u deze liever uit aan een nieuw paar afgeprijsde schoenen? U kunt die verleiding verkleinen door een fysieke en mentale barrière tussen u en uw spaargeld op te bouwen. Dat doet u door uw spaargeld onder te brengen bij een andere bank dan die waar u dagelijkse betalingen doet. Zo creëert u een fysieke en mentale afstand die u moet overbruggen vooraleer u een aankoop met uw spaargeld kunt doen. Dat zorgt voor een pauzemoment waarbij u nog eens goed kunt nadenken. Staat uw spaargeld bovendien bij een spaarbank zoals Rabobank.be, dan is die stap nog minder snel gemaakt. U spaart dan namelijk bij een bank die zich bijna uitsluitend focust op spaarproducten en daar ook een echte expertise rond heeft opgebouwd. Dat geeft een extra gevoel van zekerheid.

Maak sparen (bijna) zo leuk als uitgeven

Spaart u al bij een spaarbank, dan hebt u al een stevige barrière opgebouwd. Maar u kunt nog meer doen om uw spaargeld veilig te stellen. Een extra mentale stimulans bekomt u bijvoorbeeld bij doelsparen. Met doelsparen kunt u namelijk voor elk doel apart een spaarrekening openen. Dat zorgt ervoor dat u minder snel spaargeld zult aanwenden voor een aankoop, want u haalt dan geld van een rekening waarvan u precies weet waarvoor die dient en wat het gevolg is mocht u er toch geld van afhalen. Die mentale stimulans kunt u nog sterker maken door elke doelspaarrekening een naam te geven. Zo geeft u ze een persoonlijke toets. U spaart bijvoorbeeld voor uw ‘droomreis naar Mexico’ of uw ‘gloednieuwe auto’. Dat maakt het meteen ook leuker om te sparen. Misschien zelfs bijna zo leuk als uitgeven?

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.