Experts vertellen dat wie op jonge leeftijd bewust leert omgaan met geld, als volwassene betere financiële beslissingen neemt. Er bestaan tal van manieren om een kind de waarde van geld te leren kennen. We geven er hier 5. Hoe maakt u uw zoontje of dochtertje het beste ‘geldwijs’?
Uw kind ziet u uw winkelkar volladen in de supermarkt en vervolgens afrekenen met uw bankkaart. Dat u op die manier een deel van uw loon afgeeft gaat volledig aan hem of haar voorbij. Daarom is het zinvol om uw kind te wijzen op de prijzen van de producten in de winkelrekken. Laat het vergelijken, zodat het een beeld krijgt van wat alles kost.
Als volgende stap kunt u uw kind meenemen naar de bakker of de slager en het zelf laten afrekenen met contant geld. Dat er bij de operatie ook wat hoofdrekenen komt kijken is mooi meegenomen.
Nog een prima ervaring: een rommelmarkt op school of in de buurt. Meteen een ideale gelegenheid om de kinderkamer op te ruimen en te bekijken welke knuffels, boekjes of speelgoed weg mogen. Het bepalen van een correcte prijs voor elk voorwerp is lang niet evident, maar net daarom zo leerrijk.
U kunt uw kind vanaf de leeftijd van 6 of 7 jaar geleidelijk leren omgaan met zakgeld. Begin bijvoorbeeld met heel kleine bedragen (1 euro per week is voldoende voor jonge kinderen) en geef het stap voor stap meer verantwoordelijkheid. Beperk u tot het afbakenen van de grenzen, maar geef de nodige vrijheid om dingen uit te proberen. Experimenteren en fouten maken horen nu eenmaal bij het leerproces.
Betalen voor een klusje kan een goede manier zijn om uw kind duidelijk te maken dat geld ‘niet aan de bomen groeit’. De auto wassen, de slaapkamer opruimen … mogen al eens beloond worden met een paar euro in de spaarpot.
Uw kind zal er dan bij stilstaan dat het iets moet doen om geld te verdienen. Maak evenwel duidelijk dat iedereen in het gezin zijn steentje moet bijdragen aan de huishoudelijke taken. Lees: niet elk klusje wordt zomaar vergoed.
Er gaat nog steeds weinig boven spelend leren. Kleine kinderen zijn dol op winkeltje spelen, zeker als er een kassa en speelgoedgeld aan te pas komen. Als ‘winkelende’ ouder kunt u meegeven of de prijzen wel eerlijk zijn en waarom u niet meer wilt betalen. Een waardevolle les in een perfect veilige omgeving.
En waarom niet een gezelschapsspel in huis halen, waarbij jonge kinderen de waarde van geld leren kennen? Zulke spellen garanderen vaak uren plezier.
U kunt kinderen ook al de waarde van sparen aanleren door hen geld opzij te laten zetten tot een bepaald doel is bereikt. Wilt uw kind een nieuwe strip of een klein stuk speelgoed? Geef hem of haar 1 euro en maak duidelijk dat ze het pas kunnen kopen wanneer ze een bepaald aantal euro’s hebben. Geef hen vervolgens elke week een euro tot het doel is bereikt. Laat ze zelf elke week de som maken.
Als ouder doet u er dus goed aan de financiële opvoeding van uw kind al op jonge leeftijd ter harte te nemen. Op die manier leert het de waarde van geld kennen. Bovendien leert het sparen voor leuke zaken op korte en lange termijn en zal het ook later verstandiger omgaan met geld.
Tieners vergen een andere aanpak. Ze krijgen al meer zakgeld en spenderen ook meer. Hebt u een tiener in huis en wilt u hem of haar de waarde van geld leren? Vind hier enkele tips voor tieners.