RootWave biedt duurzaam alternatief voor chemische onkruidbestrijding

Wist u dat er een alternatief bestaat voor chemische herbiciden in de tuin- en landbouw? Deze innoverende onderneming biedt een antwoord op een groot milieu- en gezondheidsprobleem.
  • 20 juli 2020

Wie is RootWave?

RootWave is een bedrijf dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk en dat enkele jaren terug een alternatief voor chemische herbiciden introduceerde. Intussen ontvingen ze daarvoor verschillende prijzen en kregen heel wat aandacht. Zo wonnen ze in 2018 ook de Judges’ Choice Award tijdens Rabobank FoodBytes! Londen*. Daar presenteerde Andrew Diprose, CEO van RootWave, zijn oplossing: elektriciden.

*FoodBytes! is een initiatief van Rabobank om innoverende start-ups uit de food- en agrisector in contact te brengen met investeerders en leiders uit de industrie. Een ander initiatief dat we u eerder al voorstelden viel daar ook in de prijzen.

rootwave

Wat zijn elektriciden?

De elektriciden van RootWave zijn omgebouwde apparaten of machines die gebruik maken van elektriciteit om onkruid stroomstoten te geven. De vrijgekomen elektriciteit kookt het onkruid als het ware van binnenuit. Het afgestorven onkruid kan vervolgens achtergelaten worden op het veld zodat het zijn bruikbare voedingsstoffen teruggeeft aan de bodem. Deze technologie werkt ook voor hardnekkige en schadelijke soorten waar landbouwers vaak mee te maken krijgen.

Chemische herbiciden zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Elektriciden zijn een aantrekkelijk alternatief.

Wat zijn de voordelen?

Door een groeiende wereldbevolking, is er ook een groeiende nood aan onkruidverdelging voor o.a. voedselproductie in de landbouw. Tot op heden werden hiervoor chemicaliën gebruikt met vaak zorgwekkende neveneffecten. Niet alleen leidt dit dikwijls tot bodemschade en watervergiftiging, maar ook tot gezondheidsproblemen. Daarbovenop wordt onkruid uiteindelijk ook resistent tegen bepaalde herbiciden, waardoor er steeds meer chemicaliën geproduceerd moeten worden. En door strengere wetgeving en procesvoering tegen het gebruik van chemicaliën in de landbouw, is een alternatief alleen maar wenselijker geworden.

De elektriciden van RootWave daarentegen zijn:

  • onschadelijk voor het milieu;
  • onschadelijk voor de gezondheid;
  • effectiever dan chemicaliën omdat ze naast de bladeren en de stengel ook de wortels aanpakken;
  • heel duurzaam, omdat boeren bij het gebruik van elektriciden geen water nodig hebben;
  • bruikbaar zonder omploeging, met als gevolg een vermindering in bodemerosie, CO2-uitstoot en plantenziekten;
  • geschikt voor elke toepassing: van tuinbouw tot landbouw.

RootWave kan ook op Belgische steun rekenen

RootWave kan sinds begin 2020 ook steunen op de Belgische investeerder V-Bio Ventures uit Gent. In samenwerking met het Rabo Food & Agri Innovation Fonds uit Nederland en andere geïnteresseerde investeerders, investeren zij in totaal 6,5 miljoen euro in de uitbouw van RootWave-oplossingen en verder onderzoek in landbouwoplossingen op basis van elektriciteit.

Rabobank gelooft in een duurzamere voedselketen. Maar die kunnen we enkel verwezenlijken met z’n allen. Met een gratis online spaarrekening bij Rabobank.be, ondersteunt u onder meer de ondernemingen en initiatieven van de toekomst.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.