Hoe spaart u voor uw kind of kleinkind met doelsparen?

Uw (klein)kind een gezonde financiële start geven door zelf alvast te sparen: het kan dankzij doelsparen. We sommen de voordelen van een doelspaarrekening voor u op.
  • 20 juli 2020

Sparen voor alle noden van uw (klein)kind dankzij doelsparen

Wilt u sparen voor de studies van uw kind(eren)? Of spaart u voor een cadeau met de 18de verjaardag? Misschien bent u een grootouder en wilt u uw kleinkind een appeltje voor de dorst geven? Voor welk doel u ook spaart, u kunt uw (klein)kind gelukkig maken met een extraatje dankzij doelsparen. Maar wat is dat precies? Hoe verschilt het van een kinderrekening? En wat zijn de voordelen?

sparen kleinkind

Wat is doelsparen?

Doelsparen is het principe waarbij je spaart voor een specifiek doel met een doelspaarrekening. Dit doel kan klein zijn zoals een nieuwe smartphone voor je kind, maar kan ook groter zijn zoals geld voor hogere studies.

Verschil doelspaarrekening en kinderrekening

Met een doelspaarrekening bepaal je zelf in welk tempo je spaart om een doel te bereiken en blijft de rekening staan op naam van de rekeninghouder, zelfs wanneer het kind meerderjarig is. Deze rekening kan naast ouders of wettelijk voogden ook door grootouders, andere familieleden of zelfs vrienden en kennissen van het kind geopend worden.

De kinderrekening of spaarrekening voor een minderjarig kind daarentegen kan enkel door de ouders of wettelijk voogden geopend worden.

Nog niet overtuigd van een doelspaarrekening? We sommen even de voordelen voor u op.

De voordelen van doelsparen

Naast het feit dat een doelspaarrekening ook grootouders de mogelijkheid geeft gericht te sparen voor hun kleinkind(eren), kent doelsparen nog andere voordelen:

Doelsparen stimuleert u om elke maand meer opzij te zetten dan wanneer u alles op een enkele spaarrekening plaatst.
Veiligheid
een doelspaarrekening valt samen met uw zichtrekening, andere spaarrekeningen en/of termijnrekeningen onder het depositogarantiestelsel. De totale som daarvan is per bank en per persoon gewaarborgd tot 100.000 euro.
Flexibiliteit
u kunt meerdere doelspaarrekeningen openen en elke rekening voor een ander doel inschakelen. Zo kunt u gerichter sparen voor alles wat uw (klein)kind nodig zou hebben, binnenkort of later. Bovendien heeft een doelspaarrekening geen minimum inlage, dus u bent volledig vrij in hoeveel en wanneer u wenst te sparen.
Overzichtelijkheid
doordat u voor meerdere doelen voor uw (klein)kind tegelijkertijd kunt sparen, creëert u een handig overzicht van wat binnen uw bereik ligt. Dat geeft u bovendien een extra gevoel van controle.
Extra stimulans
doelsparen stimuleert u om elke maand meer opzij te zetten dan wanneer u alles op een enkele spaarrekening plaatst. U zult dus sneller het doel voor uw (klein)kind kunnen bereiken. En kiest u voor een doorlopende opdracht naar uw doelspaarrekening, dan kunt u de rekening automatisch zien aanzwellen zonder dat u elke maand moet beslissen over hoeveel en wanneer.
Tevredenheid
het is een fijn gevoel om te weten binnen welke termijn u bepaalde doelen voor uw (klein)kind kunt bereiken. Dat zet ook aan tot meer sparen, waardoor u nog sneller dat extraatje zult kunnen geven.

Tip:
Geef een leuke naam aan elke doelspaarrekening. Zo weet u exact waarvoor elke rekening bestemd is. Bovendien werkt het extra stimulerend.

Nu u volop dagdroomt over wat u voor uw (klein)kind wilt bereiken, is het moment ideaal om uw enthousiasme om te zetten in daden.

Als u bij Rabobank.be spaart, bouwt u bovendien onder meer mee aan ons doel voor een betere wereld en een leefbare planeet voor iedereen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.