Een barrière tegen de valkuilen van online aankopen

Belgen spenderen steeds meer in online webshops en daar willen cybercriminelen gebruik van maken. Shop veilig en zonder miskopen op het internet met deze tips.
Wist u bijvoorbeeld dat spaargeld bij een spaarbank oplichters op een afstand houdt?
  • 23 juli 2020
Een barrière tegen de valkuilen van online aankopen

Stijging in online aankopen en cybercriminaliteit

In de eerste weken van de lockdown kwamen er ruim 117.000 nieuwe online kopers bij, waardoor het totale aantal online aankopen steeg tot 28 miljoen. Die stijging trok ook cybercriminelen aan. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) meldde dat ze alleen al in het eerste kwartaal meer dan 4.500 verdachte URL’s naar valse webshops moesten blokkeren. Fraudeurs probeerden massaal hun slag te slaan met mooie aanbiedingen en stevige kortingen. Wat kunt u als consument doen om niet in dergelijke valkuilen te vallen? En hoe kan Rabobank.be u daarbij helpen?

online shoppen

Tips om veilig online te kopen

Online shoppen houdt bepaalde risico’s in. Zo bestaat de kans dat de webshop waar u koopt frauduleus blijkt. U bent uw geld kwijt, maar krijgt er helemaal niets voor terug. Het is vaak niet eenvoudig om te achterhalen of een webshop te goeder trouw is. Neem daarom deze 8 tips zeker ter harte als u online aankopen wilt doen:

  1. Reviews of recensies van klanten van de webshop wekken vertrouwen, maar zijn ook eenvoudig te vervalsen. Laat u dus niet blind leiden door de online getuigenissen van andere klanten.

  2. Google de naam van de webshop in combinatie met trefwoorden als ‘oplichting’, ‘bedrog’, ‘vals’ … Doe dit ook in het Engels als het om een buitenlandse webshop gaat. Zo kunt u informatie terugvinden over frauduleuze aanbieders en klanten waar het verkeerd liep.

  3. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het doorgaans ook niet waar. Lees steeds de voorwaarden van een aanbieding in detail (de kleine lettertjes).

  4. Installeer virus- en malwarebescherming op uw computers.

  5. Shop nooit via een site waarvan het internetadres met http:// begint. Dit dient steeds https:// te zijn. Alleen dan bent u er immers zeker van dat uw gegevens op een veilige manier verstuurd worden.

  6. Print altijd uw betalingsbevestiging af of neem een screenshot en bewaar dit.

  7. Binnen de EU hebt u het recht om online aangekochte spullen binnen 14 dagen terug te zenden en uw geld terug te krijgen. Vergeet dit niet!

  8. Als u lid bent van Test-Aankoop, dan kunt u via dit platform nagaan welke webshops veilig zijn.

Bewaar uw betalings-gegevens nooit in een webshop. U dient dan bij nieuwe aankopen de gegevens van uw bankkaart wel opnieuw in te voeren, maar zo gunt u uzelf extra tijd om nog even na te denken.

Rustmoment inbouwen bij online shoppen

Eén van de troeven van online shoppen is dat het erg snel en gemakkelijk verloopt. U kiest het product, vult uw contact- en betalingsgegevens in, klikt op bevestigen en klaar is kees. De verleiding kan dan ook erg groot zijn.

Maar daar ligt natuurlijk net één van de grootste gevaren van online kopen: u hebt veel minder het gevoel dat u echt geld uitgeeft dan wanneer u fysiek dingen koopt. De zogenaamde betaalpijn (pain of paying) is quasi volledig weg. Dit brengt mee dat u niet alleen vaker online koopt, maar dikwijls ook gewoon meer geld uitgeeft dan u van plan was. 

Webshops spelen hier handig op in door u de kans te geven om uw betalingsgegevens op te slaan in het systeem van de webshop. Zo moet u die niet elke keer opnieuw invullen ... We raden u dan ook aan om dit nooit te doen. Bewaar uw betalingsgegevens niet in een webshop. Dit maakt weliswaar dat u, telkens u online wilt shoppen bij dezelfde webshop, de gegevens van uw bankkaart opnieuw zult dienen in te voeren. Maar dat is net goed. Want zo bouwt u voor uzelf een rustmoment in, waardoor u nog eens goed kunt nadenken of uw aankoop wel de moeite waard is. 

Een spaarrekening als barrière

Een goede oplossing om minder toe te geven aan impulsaankopen, is geld van uw zichtrekening overschrijven naar een spaarrekening bij een andere bank zoals Rabobank.be. U spaart zo niet alleen systematisch, maar bouwt tevens een buffer of barrière op tegen impulsieve aankopen. U kunt dan immers niet met slechts enkele muisklikken online aankopen doen, maar moet eerst het geld van uw spaarrekening naar uw zichtrekening overhevelen. Tussen verschillende banken gaat daar wat tijd over. Tijd die u de kans geeft om nog eens rustig na te denken.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.