De Fruitmotor hergebruikt afgekeurde appels

Hebt u zich ooit afgevraagd wat er met afgekeurde appels gebeurt? Om misvormde appels niet te moeten verspillen, heeft deze Nederlandse coöperatie een goede oplossing gevonden.
  • 22 juni 2020

Afgekeurde appels die niet verkocht worden omtoveren tot appelcider is duurzaam en rendabel

De Fruitmotor maakt cider van afgekeurde appels uit de regio de Betuwe in Nederland. Maar de coöperatie doet nog veel meer, zoals het aanleggen van bloemranden en nestgelegenheden om de wilde bij te helpen. Een mooie bijdrage aan een duurzamere voedselketen en een leefbare planeet.

De Betuwe, een regio in de Nederlandse provincie Gelderland, staat bekend om zijn fruitteelt, maar toch voldoet ook hier zo’n zes tot negen procent van de appels niet aan de eisen van de supermarkt. Ze hebben plekjes of niet het juiste formaat. Die appels krijgen vaak wel een andere bestemming, maar leveren dan nauwelijks iets op: slechts een paar cent per kilo. Appeltelers vroegen de oprichters van De Fruitmotor of zij iets konden bedenken waardoor de afgekeurde appels meer zouden opleveren. Zo ontstond Krenkelaar, een appelcider van honderd procent appels.

Wat is de Fruitmotor?

“De Fruitmotor maakt cider van ‘eigenwijze’ appels, in Nederland ook wel krenkelaars geheten”, vertelt medeoprichter Hilde Engels. “Die zijn net niet mooi genoeg voor in het schap, maar wel heel geschikt om appelcider van te maken. Onze Krenkelaar Appelcider werd in 2019 uitgeroepen tot Beste Cider van Nederland en is sindsdien in heel Nederland verkrijgbaar.”

De Fruitmotor vormt samen met Betuwse fruittelers, fruitverwerkers, consumenten en afnemers uit heel Nederland een coöperatie in de fruitketen, waardoor een eerlijke prijs mogelijk is voor alle partners. Maar De Fruitmotor doet meer dan het verwerken en verkopen van reststromen. “Een deel van de opbrengst stoppen wij in een biodiversiteitsfonds”, zegt Engels. “Daarvan betalen wij de aanleg van bloemranden, bijenhagen en nestgelegenheden om de omgeving voor bijen te verbeteren. Wilde bijen zijn nodig voor de bestuiving van fruit. Hoe beter de bestuiving, des te beter de kwaliteit van appels.”

De economische, ecologische en sociale ‘winst’ komt ten goede aan de regio. Bijvoorbeeld door samenwerking met de sociale werkvoorziening. Engels: “In veel bedrijven is de winst voor de eigenaar en de kosten voor de maatschappij. Dan bedoel ik dat bedrijven niet betalen voor milieuvervuiling en het feit dat er mensen aan de kant staan. Wij willen alle maatschappelijke kosten in onze prijs opnemen.”

De flessen cider worden nu gevuld in Duitsland, maar De Fruitmotor wil graag een afvulfabriekje in de Betuwe vestigen. “Daardoor creëren we werkgelegenheid in de regio en kunnen we mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt aannemen.”

De Fruitmotor

Wij werken met partners: van telers en verwerkers tot verkopers en consumenten. Door samen te werken optimaliseren we de hele keten in plaats van één schakel.

Coöperatie van telers, verwerkers, verkopers en klanten

De Fruitmotor is een ketencoöperatie: de organisatie heeft geen telers in dienst en maakt ook de cider niet zelf. Engels: “Wij werken met partners: van telers en verwerkers tot verkopers en consumenten. Door samen te werken optimaliseren we de hele keten in plaats van één schakel. We zoeken wederkerigheid. Een verkooppartner die ook een bijenhaag in zijn tuin plaatst of een consument die helpt bij een proeverij. Zo kan diegene ook zelf iets beleven of anderen iets laten ervaren.”

Iedereen kan lid worden van de coöperatie, ook consumenten. Alle leden hebben een stem in het beleid en de organisatie. Elk lidmaatschap is toegesneden op wat die partij nodig heeft. Zo krijgen consumenten korting en kunnen zij deelnemen aan activiteiten. Medeoprichter Henri Holster, werkzaam bij Wageningen Universiteit, helpt de telers met zijn expertise. “Naast het verbeteren van de biodiversiteit gaan we kijken naar natuurlijke bestrijding”, aldus Engels. “Hoe kunnen we problemen als schimmelziektes voorkomen? En als bestrijding nodig is, kunnen we die dan verminderen of kunnen we de natuur als hulpmiddel inzetten?”

Nieuwe producten van pulp

De Fruitmotor heeft tot nu toe 76 ton appels tot cider verwerkt. Maar bij het persen van appels komt behalve sap ook pulp vrij. Engels: “Het is voor ons een mooie uitdaging om daar ook een product van te maken. Op langere termijn willen we ook peren en zacht fruit als aardbeien, frambozen en bessen verwerken tot cider of andere producten.”

 

In het licht van de campagne ‘Growing a Better World Together’, zet Rabobank.be graag succesverhalen zoals die van De Fruitmotor in de kijker. Zo lieten we u eerder al kennis maken met o.a. de duurzaamheidsstrategie van energiebedrijf Scholt Energy, de technologische innovativiteit van VDL Bus & Coach en het streven naar slaafvrije chocolade van Tony Chocolonely.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.