Onverwachte kosten of tegenslagen door de coronacrisis kunt u moeilijk voorspellen, maar u kunt er zich wel op voorbereiden. Met een goede spaarbuffer geeft u zichzelf gemoedsrust en verhoogt u uw financiële zekerheid. Maar hoeveel moet u precies achter de hand hebben om zorgeloos naar de toekomst te kunnen kijken? Wanneer is uw reserve groot genoeg om het hoofd te bieden aan moeilijkere periodes?
Er valt geen vast getal te kleven op de ideale buffer. Elke situatie vraagt immers een eigen benadering. Hebt u een koophuis? Dan voorziet u best meer geld dan wanneer u een huis huurt. En wie alleen woont, heeft andere kosten dan een gezin met drie kinderen. Of maakt een periode zoals de coronacrisis u het financieel wat moeilijker? Dan zult u voor een bepaalde tijd misschien minder of helemaal niet kunnen sparen. Hoe kunt u zich hierop voorbereiden?
Financieel experten raden aan om ongeveer 6 maandlonen aan spaargeld opzij te houden. Dat geld dient voor het opvangen van onverwachte of niet regelmatig terugkerende kosten. Denk aan kosten aan uw wagen, ziekenhuiskosten die niet gedekt worden door uw verzekering, een nieuwe wasmachine of een nieuw bankstel - of in het geval van een crisis ook een mogelijk verminderd inkomen. Dit kan een bron van heel wat stress zijn voor zij die hierop niet voorbereid zijn. Maar het opbouwen van een spaarbuffer kan dit helpen vermijden en schept een gevoel van financiële rust.
Betekent dat dan dat een buffer opbouwen enkel nuttig is als u erin slaagt die zes maandlonen opzij te zetten? Absoluut niet. Elk beetje helpt bij het (langzaam) opbouwen van uw reserve. Een maandelijkse spaaropdracht kan daar bij helpen. Het maakt van sparen een ‘vaste kost’ en gewoonte. U kunt er echter ook voor kiezen om te sparen in grote stukken. Denk bijvoorbeeld aan het opzij zetten van uw vakantiegeld of dertiende maand.
Vaak wordt er als absolute minimumbuffer het advies gegeven 3 keer uw netto maandloon opzij te houden. Al lijkt dat wat mager uit te vallen bij grote problemen.
Een spaarbuffer opbouwen is één ding, het spaargeld niet te snel aanspreken is een tweede. Door uw buffer op te bouwen bij een andere bank dan deze die instaat voor uw dagelijkse financiën, verkleint u de kans dat u in een onbewaakt moment in de verleiding komt om onnodig uw spaargeld te gebruiken voor een betaling. Zo blijft uw buffer veilig staan voor wanneer u het echt nodig hebt.
Als u bij Rabobank.be spaart, bouwt u bovendien onder meer mee aan ons doel voor een betere wereld en een leefbare planeet voor iedereen.