5 leuke weetjes over geld

Kende u deze 5 leuke feiten al over geld en sparen?
  • 17 juni 2020

1. Het spaarvarken

Sparen bij een spaarbank is nog altijd veiliger dan thuis in uw spaarpot. Maar vroeger konden mensen niet rekenen op die veiligheid en moest men noodgedwongen alles in een spaarvarken steken. Weet u trouwens waarom een spaarpot vaak de vorm heeft van een varken? Het principe van een spaarvarken dateert al van 600 jaar geleden. In de middeleeuwen stopten mensen hun waardevolle spullen in potten van pygg (een soort klei in Oud Engels), een materiaal dat veel goedkoper en gemakkelijker te vinden was dan ijzer. De term verwees dus in de eerste plaats naar het materiaal van het voorwerp waarin mensen hun spaarcenten bewaarden, niet zozeer naar de vorm. Linguïstisch evolueerde de uitspraak van het woord pygg naar iets dat overeenkwam met het Engelse woord pig, waardoor beide niet meer los van elkaar gezien werden. Maar er zijn ook andere theorieën die suggereren dat het varken altijd al een symbool voor geluk en rijkdom is geweest. En dat in verschillende culturen over de hele wereld. Het oudste spaarvarken ooit werd namelijk opgegraven op het eiland Java in Indonesië.

Slechts 8% van al het geld dat wereldwijd in omloop is, is fysiek, geld dat u in uw hand kunt houden. De overige 92% is digitaal.

2. Monopoly

Wie zegt dat leren omgaan met geld saai moet zijn? Het bordspel Monopoly is en blijft sinds zijn introductie in de vroege 20ste eeuw een leuke manier om kinderen de waarde van geld te leren. Monopoly-biljetten zijn natuurlijk niet zo waardevol als echt geld, maar wist u dat er elk jaar in de wereld meer Monopoly-geld geprint wordt dan al het echte geld in de wereld? In de VS alleen al worden er zo’n 30 miljard Monopoly-biljetten per jaar geprint in tegenstelling tot 974 miljoen echte dollars.

3. Fysiek versus digitaal geld

Er zijn ongeveer 180 verschillende types valuta in de wereld (euro, dollar, pond, enz.). Bovendien is slechts 8% van al het geld dat wereldwijd in omloop is fysiek, geld dat u in uw hand kunt houden. De overige 92% is digitaal. Internetbankieren is dan ook steeds populairder geworden omdat het zo gemakkelijk en veilig is.  Hoed u echter voor phishing!

4. Zout

Van uw salaris zet u maandelijks best iets op een spaarrekening, maar wist u dat het woord salaris afkomstig is van zout? In de Romeinse tijd betaalde men soldaten deels met salarium argentum, wat zoveel betekent als zout geld. En inderdaad, zout was van grote waarde omdat het dienst deed als bewaarmiddel voor voedsel, maar voor zijn ontginning ook grote arbeid vereiste en in vele regio’s moeilijk te verkrijgen was. Uw zoutvaatje thuis was destijds dus letterlijk zijn gewicht in goud waard.

5. Rijker dan u denkt

U bent een miljonair in Zimbabwe. Door de hyperinflatie in het land is 1 euro momenteel 393,752 Zimbabwaanse dollar waard*. De hyperinflatie in Zimbabwe is zo groot dat men in het land bankbiljetten heeft ter waarde van 1 triljoen Zimbabwaanse dollar. Als u in het land in Zimbabwaanse dollars wenst te betalen, dan kunt u beter enkele kruiwagens voorzien. Maar de kans is groot dat, indien u een kruiwagen tot de rand vult met geld om een verkoper te betalen, de verkoper het geld eruit zal gooien en er met de kruiwagen vandoor gaat. Die is namelijk meer waard dan al het geld dat u erin krijgt.

 

*De stand van zaken op 28/04/2020. De waarde van geld fluctueert met de markt.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.