Ons spaargeld: onze redding tijdens de coronacrisis

De Belgische spaarders zijn kampioenen in het sparen. Dat komt ons nu goed uit tijdens de coronacrisis. Lees hier waarom.
  • 21 april 2020
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

Gered door onze spaarboekjes

We zijn een land van spaarders. Terwijl de rente maar blijft dalen, dikten de Belgische spaarboekjes vorig jaar met 13 miljard aan. In januari kwam er alweer een miljard bij. De teller staat nu op 284 miljard.

De spaarparadox

Macro-economen houden deze evolutie nauwlettend in het oog. Voor een individu is het verstandig om te sparen. Maar als we dat collectief doen, kan het een probleem worden. Het geld dat we sparen, kunnen we immers niet consumeren. Dat gaat ten koste van de economische productie en de groei. Dit leidt tot pessimisme en creëert de neiging om nog meer te sparen, waardoor de productie en consumptie nog verder dalen. Zo kunnen we in een neerwaartse spiraal terecht komen. De econoom John Maynard Keynes noemde dit de ‘spaarparadox’.

Hoe kan ons spaargeld ons redden?

In tijden van corona zouden onze legendarische spaarreserves echter wel eens een deel van onze redding kunnen zijn. Voor gezinnen die terugvallen op een uitkering kan een spaarboekje het verschil betekenen tussen hun woonkrediet wél of niet meer kunnen afbetalen. De veiligheid van een spaarpotje kan er ook voor zorgen dat gezinnen doorzetten met geplande renovaties en andere uitgaven. En dat ze blijven consumeren, zelfs al moeten ze het een paar maanden met een lager inkomen doen. Kortom: als de crisis niet te lang aansleept, kunnen het net onze spaarreserves zijn die zorgen dat we NIET in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Allemaal samen kunnen we de economie rechthouden.

Is uw spaargeld veilig?

De cruciale factor in dit verhaal is vertrouwen. Zolang we vertrouwen dat alles goed komt, kan dit systeem perfect werken. Hier bewijst ook de depositogarantie zijn nut. Dankzij de depositobeschermingsregeling is uw spaargeld veilig, wat er ook gebeurt. Het geld op spaar-, zicht- en termijnrekeningen is door de overheid gewaarborgd tot 100.000 euro per persoon, per bank. Dit plafond wordt opgetrokken tot maximaal 500.000 euro als er tijdelijk meer dan 100.000 euro op uw rekening staat door de aan- of verkoop van uw woning of de uitbetaling van uw groepsverzekering.

De depositogarantie geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor de professionele rekeningen van zelfstandigen en rechtspersonen. Let wel op als u met een eenmanszaak werkt. Voor eenmanszaken worden privé en professionele rekeningen samengevoegd en bedraagt de tussenkomst maximaal 100.000 euro.

Tot slot is het ook een geruststelling dat de gezondheidscrisis van vandaag niet vergelijkbaar is met de financiële crisis van 2008. De afgelopen jaren hebben de banken zich gevoelig versterkt zodat ze gemakkelijker crisisperiodes kunnen overbruggen. Diverse hervormingen in het Europese financieel stelsel hebben daarvoor gezorgd.

Kortom: allemaal samen kunnen we de economie rechthouden. Zolang we er allemaal samen maar in blijven geloven.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.