Rabo Partnerships biedt boeren in ontwikkelingslanden en opkomende markten, zoals Vietnam, voedselzekerheid dankzij concrete initiatieven en professioneel advies. Daarnaast versterkt Rabo Partnerships de lokale banken, waardoor lokale boeren toegang krijgen tot financiële steun, innovatie en groeiperspectieven.
Rabo Partnerships is een adviesbedrijf binnen de Rabobank groep met als doel om een bijdrage te leveren aan voedselzekerheid, financiële inclusie[1] en rurale ontwikkeling.
Enerzijds verlenen we onze financiële – en managementexpertise aan banken in het buitenland die bereid zijn te investeren in de food- en agrisector. Dit zijn financiële instellingen in opkomende markten die de ambitie hebben om een verschil te maken, maar niet beschikken over het nodige kapitaal of bancaire expertise. Samen met hen ontwikkelen we een langetermijnstrategie voor financiële inclusie van de lokale bevolking.
Anderzijds geven we o.a. boeren en coöperaties toegang tot financiële dienstverlening door oplossingen op maat te ontwikkelen waarbij de risico’s voor de banken ingeperkt worden en de operationele kosten verlaagd worden.
Dankzij die extra kennis kunnen de lokale banken uitgroeien tot grote spelers en zijn de lokale boeren in staat om hun rendabiliteit met gerichte ingrepen te verhogen.
Een drijvende maar duurzame economie begint bij een goed georganiseerde rurale gemeenschap met toegang tot financiële middelen. Maar in ontwikkelingslanden knelt daar vaak het schoentje. Lokale banken durven niet te investeren in de landbouw, want banken ervaren dit als te risicovol. Verder zijn de operationele kosten te hoog om kleine boeren te voorzien in financiële diensten.
Rabobank streeft naar een duurzamere voedselproductie over de hele wereld. Daarom helpt ze zowel banken als partners in de Food & Agribusiness, waaronder de boeren in ontwikkelingslanden. Dat is niet enkel positief voor hen, maar ook voor onze planeet. Dankzij Rabo Partnerships draagt Rabobank zo bij aan een betere wereld voor iedereen.
De voordelen zijn vooral zichtbaar op langere termijn. Een langetermijnvisie is dan ook cruciaal in de visie van Rabo Partnerships. Nog al te vaak ligt de focus op kortetermijnopbrengsten. Zo verwachten boeren meteen meer winst te hebben, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Drie voorbeelden:
In Vietnam neemt Rabo Partnerships bijvoorbeeld initiatieven om de productie in serres te verbeteren. Het productieniveau ligt er immers vrij laag, productiemethoden zijn vaak niet duurzaam en er is weinig toegang tot financiële dienstverlening. Daarom voorziet Rabobank in innovatieve financiële oplossingen en helpt ze Vietnamese boeren om een businessplan op maat op te stellen.
De ondersteuning in dit voorbeeld verloopt in vijf stappen:
De resultaten zijn zeer positief.
Als u een spaarrekening bij Rabobank.be opent, toont u dat u ook gelooft in een wereld met meer voedselzekerheid en duurzamere landbouw. En dat helpt ons om o.a. duurzame projecten zoals die van Rabo Partnerships mogelijk te maken.
[1]1Financiële inclusie betekent mensen en bedrijven toegang geven tot financiële producten en diensten. Nog veel mensen hebben bijvoorbeeld geen bankrekening. Hoe meer mensen die toegang wel hebben, hoe beter een maatschappij kan groeien, maar ook hoe beter deze mensen hun financiën kunnen managen.