Duijvestijn Tomaten: duurzaam tomaten kweken… voor een gezondere wereld

Wilt u een blik werpen in de toekomst? Duijvestijn Tomaten in Nederland is een voorbeeld van hoe de groenten van morgen gekweekt zouden moeten worden. Zo ecologisch mogelijk én kostenefficiënt?
 • 06 februari 2020

Wie is Duijvestijn Tomaten?

Deze Nederlandse tomatenkwekerij kent een rijke geschiedenis en staat onder leiding van de vier broers Duijvestijn. Zij ontwikkelden een innovatieve teeltwijze voor het duurzaam kweken van tomaten, met respect voor de natuur en oog voor de beste kwaliteit.

De duurzaamheidsdoelen van Duijvestijn Tomaten

Het bedrijf wil zo duurzaam mogelijk werken. Daarvoor hebben ze zich 3 duidelijke doelen gesteld: 

 • De ecologische voetafdruk tot een absoluut minimum beperken.
 • De verspilling van tomaten tegengaan en dus de duurzaamheid verhogen.
 • Bijproducten (her)gebruiken in het eigen productieproces en daar extra winst uithalen.

Tomatenkwekerij Duijvestijn Tomaten is dan ook een mooi voorbeeld van een circulaire onderneming. 
 

Geen pesticiden: Duijvestijn Tomaten gebruikt biologische gewasbescherming. Tegen iedere plaag of ziekte wordt een natuurlijke vijand ingezet.

Hoe behaalt het bedrijf deze doelen?

Het familiebedrijf bouwde een strategie op om de verspilling van onbruikbare tomaten tot een minimum te beperken en de bijproducten in het productieproces maximaal en met winst voor eigen rekening te benutten. Dat doen ze door een combinatie van verschillende innovatieve teeltmethoden, een circulair hergebruik van bijproducten en een duurzaam gebruik van natuurlijke energiebronnen.

Enkele interessante voorbeelden:

 • De planten worden geteeld in speciaal ontwikkelde kassen met een enorme isolatiecapaciteit en extra lichtinval. Zo besparen ze tot 60% energie en wordt de productiviteit verhoogd.
 • Geen pesticiden: Duijvestijn Tomaten gebruikt biologische gewasbescherming. Tegen iedere plaag of ziekte wordt een natuurlijke vijand ingezet.
 • Door het gebruik van een speciaal ontwikkelde droogmachine, worden misvormde tomaten verwerkt tot tapenades en gedroogde tomaten.
 • Andere “afwijkende tomaten” worden in soep verwerkt door partnerbedrijf Kromkommer.
 • De vezels van de bladeren van de tomatenplanten worden gebruikt voor het maken van kartonnen en papieren verpakkingen.
 • De tomatenplanten krijgen enkel regenwater.
 • De kassen worden verwarmd met behulp van geothermische energie. Deze energie wordt tevens gebruikt voor de droogmachine.
 • Om de planten de CO2 te geven die ze nodig hebben, gebruiken ze de rest-CO2 van andere bedrijven. 

Duijvestijn Tomaten blijft innoveren

Het familiebedrijf blijft actief zoeken naar nieuwe verdienmodellen om zo ecologisch mogelijk te produceren. Zo streven ze ernaar t-shirts te maken uit de vezels van de bladeren en de stengels. Bovendien bekijken ze of ze de sappen uit deze vezels kunnen gebruiken om te verwerken tot bioplastic.

 

In het licht van de campagne ‘Growing a Better World Together’, zet Rabobank.be graag succesverhalen zoals die van Duijvestijn Tomaten in de kijker. Zo lieten we u eerder al kennis maken met o.a. de duurzaamheidsstrategie van energiebedrijf Scholt Energy, de technologische innovativiteit van VDL Bus & Coach en het streven naar slaafvrije chocolade van Tony Chocolonely.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.