Wat betekent de Europese regelgeving PSD2 voor uw betalingen en spaarrekeningen?

De Europese Unie voerde in 2019 de regelgeving PSD2 door. Dit heeft gevolgen voor uw betalingen. Maar heeft het ook gevolgen voor uw rekeningen? En wat met uw privacy? We beantwoorden deze vragen.
  • 02 januari 2020
Wat betekent de Europese regelgeving PSD2 voor uw betalingen en spaarrekeningen?

Wat is de impact van PSD2 op uw dagelijkse betalingen?

Hebt u nog nooit van PSD2 gehoord? Dat is geen schande, want 93% van alle Belgen kent deze term niet. Nochtans is het een belangrijke nieuwe financiële maatregel, met een grote impact op uw dagelijkse betalingen.

Waarom werd deze maatregel ingevoerd? En welke voor- en nadelen zijn aan PSD2 verbonden?

De lancering van PSD1

De PSD (Payment Service Directive) is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat betaaldiensten in de Europese Unie correct geregeld worden. In 2007 keurde het Europese Parlement de eerste richtlijn (PSD1) goed. Doel: de creatie van een uniforme betaalmarkt binnen de Europese Unie.

Omdat de technologie en het consumentengedrag voortdurend evolueert, zorgde deze richtlijn er concreet voor dat niet-bancaire bedrijven, zoals retailers en internetbedrijven, betaaldiensten mochten aanbieden aan consumenten.

Met deze richtlijn wil de EU niet alleen het betaalverkeer goedkoper maken, maar ook de lancering van nieuwe producten en diensten aanmoedigen die de consument ten goede moeten komen.

Twaalf jaar later: een vervolg via PSD2

In 2019 kwam er een vervolg, met de invoering van de nieuwe versie PSD2. Deze versie moet innovatie en concurrentie bevorderen. De richtlijn bepaalt dat banken in Europa hun data-infrastructuur (lees: uw financiële gegevens) moeten openstellen voor andere banken en goedgekeurde derde partijen (ook wel ‘derden dienstverleners’ of ‘Third Party Providers’ (TPP) genoemd).

Met deze richtlijn wil de EU niet alleen het betaalverkeer goedkoper maken, maar ook de lancering van nieuwe producten en diensten aanmoedigen die de consument ten goede moeten komen.

Wat verandert er concreet voor de consument?

Sinds september 2019 kunt u uw zichtrekening ook op de website of de app van een andere partij consulteren en beheren. Daarvoor moet deze partij wel als ‘Third Party Provider’ (TPP) geregistreerd staan en moet u deze dienstverlening expliciet aanvragen.

Bovendien voert PSD2 nieuwe, strengere regels in om het risico van betaalfraude aanzienlijk te verminderen. Dit moet in de praktijk dus veiligere betalingen opleveren, via het principe van ‘Strong Customer Authentification’ (SCA).

Deze beveiliging gebeurt via een combinatie van minstens twee vormen van authenticatie. Deze vormen van authenticatie moeten het SCA-principe volgen van iets dat u kent, iets dat u bezit en iets dat u bent. Deze sterke authenticatie laat een betere controle van uw identiteit toe.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat u bij een betaling niet langer enkel gevraagd zal worden naar een paswoord (iets dat u kent), maar bijvoorbeeld ook naar een toestel (iets dat u bezit) of een vingerafdruk (iets dat u bent). Zoals u kunt zien, zijn hier veel verschillende combinaties mogelijk.

Krijgt iedereen zomaar toegang tot uw bankgegevens?

De keerzijde van de PSD-medaille is dat banken, retailers en grote en kleine internetbedrijven toegang krijgen tot uw zichtrekening(en) en de historiek van uw betaalverrichtingen. Hiervoor is echter wel uw uitdrukkelijke toestemming nodig. Hamvraag is dus of u wilt dat iedereen zomaar toegang krijgt tot uw bankgegevens.

Hebben PSD2 en SCA gevolgen voor uw spaarrekening(en)?

Neen. PSD2 is ontworpen voor transacties bij zichtrekeningen. Spaarrekeningen vallen dus buiten de scope van deze regelgeving.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.