Kinderbijslag in Wallonië: dit verandert er in 2020

Vanaf 1 januari 2020 verandert ook de uitkering van de kinderbijslag in Wallonië. Het systeem wordt afgestemd op het ‘groeipakket’ dat in Vlaanderen gebruikt wordt. Kent u alle veranderingen en hun impact? 
  • 20 januari 2020

Kindergeld als extra spaarpot voor uw kind

De geboorte van een  kind in een gezin is een feestelijk moment. Maar de komst van de nieuwe spruit zorgt tegelijk voor extra gezinskosten. Gelukkig hebt u als ouder recht op kindergeld. Deze financiële tegemoetkoming van de Waalse overheid zorgt voor wat extra ademruimte. Misschien wilt u dit kindergeld sparen voor later. Tijd voor een update.

 
 
Elk kind dat geboren wordt na 1 januari 2020 krijgt een vast basisbedrag. Voor de meeste gezinnen betekent dit dat ze een hoger bedrag ontvangen.

Vóór en na 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt de kinderbijslag in Wallonië afgestemd op het groeipakket van Vlaanderen dat reeds in 2019 werd hervormd. Concreet betekent dit dat er een vast bedrag betaald zal worden per kind, ongeacht of het gaat om het 1ste, 2de of volgend kind in het gezin. Tot 17 jaar ligt dat bedrag momenteel op 155 euro per maand. Van 18 tot 24 jaar gaat het om 165 euro per maand. De kinderbijslag blijft ook gegarandeerd tot 21 jaar zonder rechtvaardiging, i.p.v. 18 jaar in het oude systeem. Daarna is een bewijs van studie nodig. 

Dit bedrag kan aangevuld worden met toeslagen op basis van de gezinssituatie, jaarinkomen, handicap, leeftijdstoeslag… 

Wat betekent dit voor u?

Voor de kinderen geboren vóór 1 januari 2020 verandert er niets. Kinderen geboren vanaf 1 januari 2020 vallen automatisch onder de nieuwe regeling.

Hoe vraag ik kinderbijslag aan?

Krijgt u in 2020 uw eerste kindje? Dan kunt u zelf uw kinderbijslagfonds kiezen. Als u al kinderbijslag ontvangt voor één of meer kinderen, dan zal in het nieuwe systeem hetzelfde fonds verder instaan voor de uitbetaling van de kinderbijslag. Vanaf 2021 kunt u dan zelf kiezen of u bij dat fonds aangesloten blijft of liever overstapt.

Welke bedragen?

Het basisbedrag en leeftijdstoeslag voor kinderen geboren vóór 1 januari 2020 blijven ongewijzigd. Concreet gaat om de volgende bedragen (excl. leeftijdstoeslag): 

  • 95,80 euro voor het eerste kind, 
  • 177,27 euro voor het tweede kind, 
  • 264,67 euro vanaf het derde kind. 

De extra leeftijdstoeslag wordt gestort op 6, 12 en 18 jaar. Kinderen behouden dit tot ze uitstromen (max. 25 jaar).

Deze kinderen hebben ook recht op mogelijke toeslagen, zoals de kleuter- en kinderopvangtoeslag, de schooltoeslag en de eventuele sociale toeslag en zorgtoeslag. 

Kinderen geboren vanaf 1 januari 2020 genieten direct en volledig van de nieuwe kinderbijslagregeling. 

Meer informatie over de nieuwe regeling vindt u op de website van Iriscare. Bovenstaande gegevens gelden voor Wallonië. In Vlaanderen en Brussel is de regeling anders.

Sparen voor uw kind?

Wilt u als ouder (een deel van) dit bedrag sparen voor de toekomstplannen van uw kind? Dat is verstandig. Want dit extra spaargeld kan later goed van pas komen voor bijvoorbeeld de financiering van studies, de aankoop van een wagen of een woning of de opstart van een eigen zaak.

De bedragen van het Groeipakket worden steeds op een zichtrekening gestort, maar u kunt dit bedrag moeiteloos overzetten op een aparte spaarrekening. Als u beslist om dit bedrag op een veilige spaarrekening te plaatsen, dan moet u de keuze maken of dit gebeurt op eigen naam of op naam van uw kind. In het artikel 'Sparen voor een kind: maak de juiste keuze' vindt u hierover alvast meer uitleg.

Een aparte spaarrekening: goed idee!

Als u dit spaargeld op een aparte spaarrekening stort, dan creëert u bovendien een extra barrière zodat u niet impulsief omspringt met deze spaarcenten. Een aparte rekening zorgt dus voor extra veiligheid. En u kunt dit nog verhogen door een spaarrekening te openen bij een andere bank dan diegene die u gebruikt voor uw dagelijkse verrichtingen. De reden? Die leest u in het artikel over ‘Bewust sparen door een spaarrekening te openen bij een tweede bank’. De veiligheid van uw spaargeld wordt trouwens ook verzekerd door het depositogarantiestelsel.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.