Kinderbijslag in Brussel: dit verandert er in 2020

Vanaf 1 januari 2020 verandert ook de uitkering van de kinderbijslag in Brussel. Het systeem wordt afgestemd op het ‘groeipakket’ dat in Vlaanderen gebruikt wordt. Kent u alle veranderingen en hun impact?
  • 20 januari 2020

Kindergeld als extra spaarpot voor uw kind

De geboorte van een  kind in een gezin is een feestelijk moment. Maar de komst van de nieuwe spruit zorgt tegelijk voor extra gezinskosten. Gelukkig hebt u als ouder recht op kindergeld. Deze financiële tegemoetkoming van de Brusselse overheid zorgt voor wat extra ademruimte. Misschien wilt u dit kindergeld sparen voor later. Tijd voor een update.

 
 
Elk kind dat geboren wordt na 1 januari 2020 krijgt een vast basisbedrag. Voor de meeste gezinnen betekent dit dat ze een hoger bedrag ontvangen.

Vóór en na 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt de kinderbijslag in Brussel hervormd. Concreet betekent dit dat er voortaan een vast bedrag betaald zal worden per kind, ongeacht of het gaat om het 1ste, 2de of volgend kind in het gezin. Hoeveel de basiskinderbijslag precies bedraagt, is afhankelijk van uw specifieke gezinssituatie, maandelijks inkomen en hoeveel kinderen uw gezin telt.

Wat betekent dit voor u?

Voor heel wat gezinnen in Brussel betekent dit dat ze dankzij de hervorming meer kinderbijslag zullen krijgen. Zou de nieuwe regeling voor u betekenen dat u minder krijgt dan daarvoor? Dan blijft u ook in het nieuwe systeem gewoon hetzelfde bedrag ontvangen waarop u recht hebt tot 31 december 2019. 

Belangrijk: ook als uw kinderen geboren zijn vóór 2020 kunt u ervoor kiezen om onmiddellijk mee over te schakelen naar de nieuwe regeling, als u dat voordeliger uitkomt. Het enige verschil is dat bij een overstap tot 2025 een overgangsperiode geldt waarbij u per kind per maand 10 euro minder krijgt.  

Een tweede verschil met Vlaanderen is dat in Brussel de leeftijdsbijslagen van de kinderen worden vastgelegd op 31/12/2019. Bereikt uw kind na die tijd een scharnierleeftijd (6, 12 of 18 jaar) dan stijgt de leeftijdsbijslag niet meer. 

Hoe vraag ik kinderbijslag aan?

Famiris (voorheen FAMIFED) is het Brusselse kinderbijslagfonds. U kunt bij hen gemakkelijk uw kraamgeld en kinderbijslag aanvragen via hun online tool

Welke bedragen?

Het basisbedrag en leeftijdstoeslag voor kinderen geboren vóór 1 januari 2020 blijven ongewijzigd. Concreet gaat om de volgende bedragen (excl. leeftijdstoeslag): 

  • 95,80 euro voor het eerste kind, 
  • 177,27 euro voor het tweede kind, 
  • 264,67 euro vanaf het derde kind. 

De extra leeftijdstoeslag wordt gestort op 6, 12 en 18 jaar. Kinderen behouden dit tot ze uitstromen (max. 25 jaar).

Deze kinderen hebben ook recht op mogelijke toeslagen, zoals de kleuter- en kinderopvangtoeslag, de schooltoeslag en de eventuele sociale toeslag en zorgtoeslag. 

Kinderen geboren vanaf 1 januari 2020 genieten direct en volledig van de nieuwe kinderbijslagregeling. 

Meer informatie over de nieuwe regeling vindt u op de website van Iriscare. Bovenstaande gegevens gelden voor Wallonië. In Vlaanderen en Wallonië is de regeling anders.

Sparen voor uw kind?

Wilt u als ouder (een deel van) dit bedrag sparen voor de toekomstplannen van uw kind? Dat is verstandig. Want dit extra spaargeld kan later goed van pas komen voor bijvoorbeeld de financiering van studies, de aankoop van een wagen of een woning of de opstart van een eigen zaak.

De bedragen van het Groeipakket worden steeds op een zichtrekening gestort, maar u kunt dit bedrag moeiteloos overzetten op een aparte spaarrekening. Als u beslist om dit bedrag op een veilige spaarrekening te plaatsen, dan moet u de keuze maken of dit gebeurt op eigen naam of op naam van uw kind. In het artikel 'Sparen voor een kind: maak de juiste keuze' vindt u hierover alvast meer uitleg.

Een aparte spaarrekening: goed idee!

Als u dit spaargeld op een aparte spaarrekening stort, dan creëert u bovendien een extra barrière zodat u niet impulsief omspringt met deze spaarcenten. Een aparte rekening zorgt dus voor extra veiligheid. En u kunt dit nog verhogen door een spaarrekening te openen bij een andere bank dan diegene die u gebruikt voor uw dagelijkse verrichtingen. De reden? Die leest u in het artikel over ‘Bewust sparen door een spaarrekening te openen bij een tweede bank’. De veiligheid van uw spaargeld wordt trouwens ook verzekerd door het depositogarantiestelsel.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.