Het groeipakket van Vlaanderen: zo werkt het

Sinds 1 januari 2019 noemt men het in Vlaanderen niet langer het kindergeld maar het groeipakket. Wilt u graag even een opfrissing van hoe het nieuwe systeem werkt? Of bent u benieuwd hoe u er het meeste voordeel uit kunt halen? Het antwoord op beide vragen vindt u hier.
  • 19 januari 2020

Kindergeld als extra spaarpot voor uw kind

De geboorte van een  kind in een gezin is een feestelijk moment. Maar de komst van de nieuwe spruit zorgt tegelijk voor extra gezinskosten. Gelukkig hebt u als ouder recht op kindergeld. Deze financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid zorgt voor wat extra ademruimte. Misschien wilt u dit kindergeld sparen voor later. Tijd voor een update.

Een financieel steuntje in de rug

Als de ooievaar in een gezin langskomt, dan knallen de kurken. De uitbreiding van het gezin leidt echter ook tot extra financiële uitgaven. Maar geen nood: als ouder hebt u recht op kindergeld. Dit geeft u een duwtje in de rug bij de opvoedingskosten van uw kind(eren). 

Wist u dat de term ‘kindergeld’ sinds 1 januari 2019 vervangen is door de nieuwe benaming ‘Groeipakket’? Dit is een pakket van gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van elk kind in elk gezin.

 
 
Sinds 1 januari 2019 krijgt elk kind een eigen Groeipakket (de nieuwe naam van kindergeld). Dit is een pakket van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse Overheid voorziet.

Vóór en na 1 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 krijgt elk kind een eigen Groeipakket.

Voor kinderen die geboren werden vóór 1 januari 2019 verandert er niets. De bedragen die u nu krijgt, blijven onveranderd. Wanneer de kinderen voldoen aan alle voorwaarden, kunnen ze ook al rekenen op een extra ondersteuning uit het Groeipakket.

Kinderen die geboren werden of worden na 1 januari 2019 (in Vlaanderen) genieten automatisch van de voorwaarden van het Groeipakket.

Hoe aanvragen?

Sinds 1 januari 2019 zijn de bestaande elf kinderbijslagfondsen gehergroepeerd tot vijf Vlaamse uitbetalers. Zij zorgen ervoor dat uw gezin een Groeipakket tijdig en correct (blijft) ontvangen. U hebt de keuze uit de volgende uitbetalers: FONS, Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia.

U kunt het basisbedrag van het Groeipakket zelf aanvragen bij een van deze uitbetalers. Doet u zelf geen aanvraag? Dan zal Fons (de uitbetaler van de Vlaamse overheid) voor uw kind nagaan of u recht hebt op deze maatregel en u uitbetalen.

Welke bedragen?

Elk kind krijgt een Groeipakket op maat, afhankelijk van de geboortedatum.

Het basisbedrag en leeftijdstoeslag voor kinderen geboren vóór 1 januari 2019 blijven ongewijzigd. Concreet gaat het om de volgende bedragen (excl. leeftijdstoeslag): 

•    92 euro voor het eerste kind, 
•    170 euro voor het tweede kind, 
•    254 euro vanaf het derde kind. 

De extra leeftijdstoeslag wordt gestort op 6, 12 en 18 jaar. Kinderen behouden dit tot ze uitstromen (max. 25 jaar).

Deze kinderen hebben in het Groeipakket recht op mogelijke toeslagen, zoals de kleuter- en kinderopvangtoeslag, de schooltoeslag en de eventuele sociale toeslag en zorgtoeslag. In augustus 2019 ontvingen ze voor het eerst de schoolbonus.

Kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 genieten direct en volledig van het Groeipakket. Dit omvat een vast bedrag dat elk kind maandelijks ontvangt. Dit basisbedrag is voor elk kind gelijk aan 163,20 euro.

Het Groeipakket voor een gezin met kinderen geboren vóór en na 2019 krijgt dus een mix van ‘oude’ en ‘nieuwe’ bedragen.

Sparen voor uw kind?

Wilt u als ouder (een deel van) dit bedrag sparen voor de toekomstplannen van uw kind? Dat is verstandig. Want dit extra spaargeld kan later goed van pas komen voor bijvoorbeeld de financiering van studies, de aankoop van een wagen of een woning of de opstart van een eigen zaak.

De bedragen van het Groeipakket worden steeds op een zichtrekening gestort, maar u kunt dit bedrag moeiteloos overzetten op een aparte spaarrekening. Als u beslist om dit bedrag op een veilige spaarrekening te plaatsen, dan moet u de keuze maken of dit gebeurt op eigen naam of op naam van uw kind. In het artikel 'Sparen voor een kind: maak de juiste keuze' vindt u hierover alvast meer uitleg.

Een aparte spaarrekening: goed idee!

Als u dit spaargeld op een aparte spaarrekening stort, dan creëert u bovendien een extra barrière zodat u niet impulsief omspringt met deze spaarcenten. Een aparte rekening zorgt dus voor extra veiligheid. En u kunt dit nog verhogen door een spaarrekening te openen bij een andere bank dan diegene die u gebruikt voor uw dagelijkse verrichtingen. De reden? Die leest u in het artikel over ‘Bewust sparen door een spaarrekening te openen bij een tweede bank’. De veiligheid van uw spaargeld wordt trouwens ook verzekerd door het depositogarantiestelsel.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.