Angst voor verandering
kost u geld

Verandering is niet altijd eenvoudig. Geeft u er ook vaak de voorkeur aan om alles gewoon bij het oude te laten? Laat gebrek aan verandering uw spaargeld niet beperken. 
  • 21 januari 2020
Het liefst van al gaan we verandering uit de weg, ook als dat zou betekenen dat we erop vooruit gaan.

Durven veranderen

Het liefst van al gaan we verandering uit de weg, ook als dat zou betekenen dat we erop vooruit gaan. 

Toch is die afkeer voor verandering niet zo vreemd. Veranderen betekent ook dat we moeten bekennen dat onze vorige keuze niet de beste was. Maar wist u dat ook uw spaargeld hieronder kan lijden? 

Denkpatronen die ons beperken

Verandering vermijden wordt door wetenschappers ook de ‘status quo bias' genoemd. Deze denkfout hangt samen met andere psychologische fenomenen zoals verliesaversie en inertie

Verliesaversie betekent dat mensen veel sterker reageren op een verlies dan op een evenwaardige winst. Inertie staat voor traagheid en een gebrek aan daadkracht om dingen in beweging te brengen. Het zijn stuk voor stuk mentale processen die aangeven waarom mensen liefst in een stabiele en onveranderlijke situatie blijven. Ook de volgende wetenschappelijke studies ondersteunen dit. 

Chocolade of een koffiemok?

Bij een experiment van Kahneman en Tversky1 werden de deelnemers opgesplitst in drie groepen: 

  • Groep 1 moest vertellen wat ze liever zouden krijgen: een koffiemok of een stuk Zwitserse chocolade. Ze kregen uiteindelijk geen van beide.
  • Groep 2 kreeg een koffiemok.
  • Groep 3 kreeg een stuk Zwitserse chocolade.

De studie toonde aan dat de koffiemok en de Zwitserse chocolade door de leden van groep 1 min of meer gelijk gewaardeerd werden. Maar toen de onderzoekers vroegen aan de leden van groep 2 en 3 of ze wilden ruilen (de mok tegen de chocolade en omgekeerd), zei slechts ongeveer 10% daarop te willen ingaan. Dit geeft aan dat mensen hun bezit sterk (blijven) waarderen, zelfs als daar een aantrekkelijk alternatief tegenover staat.

Mensen willen een gevoel van controle hebben en verkiezen het gevoel dat ze in het verleden de juiste keuze gemaakt hebben.

Een nieuwe ziektekostenverzekering op uw werk?

Dataonderzoek van Samuelson en Zeckhauser2 onderzocht de bereidheid van personeelsleden om in te tekenen op een gezondheidsplan tegen een gunstiger tarief.

Wat bleek? Nieuwe medewerkers schreven veel sneller in op het nieuwe plan dan oudere werknemers die al een ziektekostenverzekering hadden. Zij waren veel terughoudender om over te stappen, ook al was het nieuwe plan duidelijk beter.

De onderzoekers verklaren deze houding als volgt: mensen willen een gevoel van controle hebben en verkiezen het gevoel dat ze in het verleden de juiste keuze gemaakt hebben. 

Studies van Kahneman en Tversky tonen aan dat we ons slechter voelen over negatieve gevolgen van nieuwe keuzes dan over negatieve gevolgen door niet veranderd te hebben. 

Toegepast op uw spaargeld, zou u dus een slechter gevoel hebben bij de administratiekosten (in geld of tijd) die u mogelijk moet betalen naar aanleiding van het veranderen van bank, dan over de hogere rente die u misloopt door bij uw huidige bank te blijven.

Hoe helpt dit u om meer te sparen?

De status quo bias is dus een logische verklaring voor het feit dat mensen bij de bank blijven waar ze al zoveel jaren klant zijn, terwijl een spaarrekening bij een andere bank heel wat voordelen kan opleveren: een hogere rente, geen kosten of extra service.

Bovendien beschermt een spaarrekening bij een tweede bank u tegen impulsaankopen, zodat uw gespaard kapitaal onaangeroerd blijft. En als u kiest voor Rabobank.be, spaart u ook nog eens bij een spaarbank die onder meer innoverende en duurzame projecten ondersteunt. Meer informatie over onze missie ‘Growing a Better World Together’ kunt u hier vinden.

Voetnoten:

1 Kahneman, D., & Tversky, A. (1982). The psychology of preference. Scientific American, 246, 160-173.
2 Samuelson, W., & Zeckhauser, R. J. (1988). Status quo bias in decision making. Journal of Risk and Uncertainty, 1, 7-59.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.