Een bank waar uw spaargeld wel nog welkom is?

Het idee klinkt steeds luider om op spaarboekjes 0% rente te geven. Willen de banken uw spaargeld eigenlijk nog wel? En wat kunt u nog doen om te sparen?
  • 04 december 2019

Willen banken uw spaargeld eigenlijk nog? Rabobank.be alleszins wel!

Het is gebeurd. De Duitse Volksbank Raiffeisenbank laat als eerste bank in Europa al haar nieuwe klanten betalen om te mógen sparen. En ook in de Belgische bankwereld klinkt het idee steeds luider om op spaarrekeningen 0% rente te geven. Willen de banken uw spaargeld eigenlijk nog wel? En wat kunt u nog doen om te sparen?

Wat is er aan de hand?

Banken in België zijn wettelijk verplicht om 0,11% rente te geven op spaargeld dat minstens een jaar op een gereglementeerde spaarrekening blijft staan: 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Zelf halen zij dat rendement niet wanneer ze het geld van hun klanten op hun beurt in staatsleningen stoppen of bij de Europese Centrale Bank parkeren. Integendeel, ze steken er geld aan toe want de langetermijnrente heeft een historisch dieptepunt bereikt en de depositorente bij de Europese Centrale Bank bedraagt momenteel -0,50%.

Dat is de reden waarom veel banken uw spaarinspanningen belonen met een lagere rentevoet. De Deense bank Jyske, die in september 2019 als eerste bank negatieve rentevoeten aan haar rijkere klanten begon aan te rekenen, was dus slechts het begin. In oktober volgde ook een eerste Belgische bank, private bank Puilaetco Dewaay. Zet deze trend zich voort?

Verstandig sparen

Als u uw spaargeld spreidt en niet bij de bank plaatst waar u uw zichtrekening voor dagdagelijkse aankopen hebt, dan creëert u bovendien een ‘barrière’ tussen deze rekeningen. Dit helpt de verleiding gemakkelijker te weerstaan als u voor een impulsaankoop geld van uw spaarrekening wilt halen.

Meebouwen aan een gezonde economie

Banken willen het geld dat u spaart economisch laten renderen. Dit doen zij door dit geld te verstrekken aan mensen en bedrijven die het nodig hebben. Elke bank doet dit, ook Rabobank.be. Bovendien wil Rabobank met haar missie ‘Growing a better world together’ ook bijdragen aan een duurzamere voedselketen. Met de hulp van solide partners, uitgebreide netwerken en het spaargeld van onze klanten willen wij nu en in de toekomst ondernemers in de food en agri-sector ondersteunen zodat de beschikbaarheid van voedsel en de toegang ertoe verbeterd wordt, gezonde voeding wordt gestimuleerd en de voedselketen stabieler wordt gemaakt. Zo bouwt u dus mee aan een gezonde economie. 

En wat als u plots uw spaargeld nodig hebt? Geen zorgen, u kunt op elk moment aan al uw spaargeld. Want op onze gereglementeerde spaarrekeningen blijft uw geld steeds voor u beschikbaar.
 

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.