Waarom sparen we meer dan ooit in tijden van historisch lage rente?

Met historisch lage rentes op spaargeld over heel Europa, blijven we met z’n allen meer sparen dan ooit tevoren. Waarom sparen we net meer en niet minder? Financieel journaliste Frida Deceunycnk geeft duiding.
  • 18 november 2019
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

Waarom pensioenstrubbelingen en lage rentevoeten meer doen sparen

De afgelopen weken ging er een siddering door het Nederlandse pensioensysteem. Miljoenen Nederlanders kregen te horen dat hun pensioen mogelijk zal dalen door de lage rente. De kwetsbaarheid van het Nederlandse pensioensysteem heeft ermee te maken dat Nederlanders sparen voor hun pensioen. Het gespaarde geld wordt grotendeels belegd in obligaties. Nu die almaar minder opbrengen, komen hun pensioenen in gevaar. In combinatie met kwakkelende beurzen lijken ‘kortingen’ op de Nederlandse pensioenen de komende jaren onafwendbaar.

Pay as you go

In ons land vormt de lage rente op het eerste gezicht geen bedreiging voor onze pensioenen. Die worden immers uitbetaald met de sociale bijdragen van de werkende bevolking. In tijden van lage rentevoeten lijkt dat een troef. De recordbedragen op spaarboekjes maken echter duidelijk dat ook wij Belgen er niet helemaal gerust in zijn. ‘Ik heb het gevoel dat veel mensen een vermogen in gedachten hebben dat ze nodig denken te hebben wanneer ze met pensioen gaan’, twitterde Olivier Blanchard. ‘Als de rentevoeten lager zijn, gaan ze meer sparen, niet minder.’

Uit voorzorg leggen mensen zelf een bijkomende reserve aan voor hun pensioen. Nu de rentevoeten almaar dieper wegzakken, moeten ze daar meer voor sparen.

Ontgroening en vergrijzing

Bij ons komt de pensioendreiging uit demografische hoek. Door de vergrijzing moeten de sociale bijdragen van de werkende bevolking over meer grijze hoofden verdeeld worden. Bovendien komen er minder jonge mensen bij op de arbeidsmarkt. Door die ‘ontgroening’ komt er minder zaad in het pensioenbakje. Hoewel we dit probleem al decennialang zien aankomen, slagen we er niet in om het te counteren. Ooit hadden we een Zilverfonds. Maar dat was na 15 jaar nog altijd een lege doos en werd in 2016 terug ontbonden. Ook een fundamentele pensioenhervorming laat nog altijd op zich wachten. Uit voorzorg leggen mensen zelf een bijkomende reserve aan voor hun pensioen. Nu de rentevoeten almaar dieper wegzakken, moeten ze daar meer voor sparen.

Tweede pijler

Onze bescheiden tweede pensioenpijler - het aanvullend bedrijfspensioen – kan het tij voorlopig niet keren. Temeer daar dit, net als in Nederland, een spaarsysteem is, dat dus te lijden heeft onder de lage rente. Met een wettelijk minimumrendement van 1,75% hebben Belgische gepensioneerden op het eerste gezicht weinig te vrezen. Maar rendementen laten zich niet dwingen. Als over de volledige looptijd bekeken geen gemiddeld rendement van 1,75% per jaar wordt gerealiseerd , dan moeten de werkgevers de tekorten bijpassen. Zo sluipen er toch rentezorgen in het systeem.

Negatieve spiraal

Alle ingrediënten voor een negatieve spiraal zijn aanwezig. Lage rentevoeten en onzekere pensioenvooruitzichten doen meer sparen en knagen aan het vertrouwen van de bedrijven en de gezinnen. Daardoor gaan we met z’n allen nog meer sparen en zakken de rentevoeten nog dieper weg. Nooit eerder hadden Belgische spaarders zoveel geld op hun boekjes.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.