Het abc van de ECB

De Europese Centrale Bank is niet meer weg te denken uit de nieuwsberichten. Maar wat is de taak van deze financiële instelling? En hoe beïnvloeden haar beslissingen uw portefeuille?
  • 21 oktober 2019
Het abc van de ECB

Wie is de Europese Centrale Bank?

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de financiële touwtjes stevig in handen. Voorzitter Mario Draghi wil de economische groei in de eurolanden aanwakkeren. En dat nog voor zijn opvolging door voormalig algemeen directeur van het IMF Christine Lagarde op 1 november.

Maar wie of wat is de ECB? En hoe houdt ze de Europese economie onder controle? Welke taken heeft deze financiële instelling en slaagt ze in haar basisopdracht? 

In juni 1998, een half jaar voor de invoering van de euro in oorspronkelijk 11 en vandaag 19 EU-lidstaten, zag de Europese Centrale Bank, kortweg ECB, het levenslicht.

|nbsp;
|nbsp;
|nbsp;
De centrale bank moet erover waken dat de financiële instellingen gezond blijven, zodat de kans op een nieuwe bankencrisis tot een minimum wordt herleid.

Twee Europese rentetarieven

De instelling is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de eurozone, volledig onafhankelijk maar in tandem met de verschillende nationale banken. De ambitie: de prijsstabiliteit en de koopkracht binnen de eurozone te waarborgen. Aan de hand van twee Europese rentetarieven stuurt de ECB dat beleid aan: de refirente - ook gekend als de reporente - en de depositorente. De eerste betalen financiële instellingen wanneer ze geld opnemen bij de instantie, de tweede krijgen ze voor spaargeld dat ze er parkeren.

De ECB heeft ook het alleenrecht om bankbiljetten en -munten uit te geven in de eurozone en beheert de officiële valutareserves van de eurolanden. De centrale bank moet erover waken dat de financiële instellingen gezond blijven, zodat de kans op een nieuwe bankencrisis tot een minimum wordt herleid.

Inflatiepeil weer gezond maken

Om prijsstabiliteit en koopkracht te waarborgen mogen inflatie noch deflatie de pan uit swingen. De ECB mikt op een gezond inflatiepeil dat 'onder maar dicht bij 2%' ligt. Maar laat daar nu al een hele tijd het schoentje knellen: de Europese economie kent een te zwakke groei en deflatie hangt als een zwaard van Damocles boven de eurozone, mede dankzij geopolitieke spanningen zoals de Brexit of de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Om de inflatie aan te wakkeren, hanteert de ECB twee instrumenten: haar rentes verlagen en massaal geld in de economie pompen. Vandaag staan de Europese rentevoeten op een historisch dieptepunt. Met een refirente van 0% lenen banken letterlijk gratis bij de ECB. En de depositorente? Die werd in september verder verlaagd tot -0,5%, waardoor banken nog meer moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen. Twee pushmechanismes dus voor banken om hun geld te laten rollen in plaats van het op te potten.

Daarnaast pompt de ECB vanaf 1 november opnieuw iedere maand 20 miljard euro in de Europese economie door de opkoop van obligaties. Dankzij deze 'kwantitatieve versoepeling' daalt de obligatierente en kunnen overheden en bedrijven goedkoper geld lenen om te investeren in de reële economie. 

Bazooka’s schieten doel voorbij

Maar hoe indrukwekkend ook, de twee bazooka’s van de ECB wierpen tot dusver weinig vruchten af. Met een inflatie van 1% blijft de eurozone ver onder de doelstelling van 'onder maar dicht bij 2%'. Banken reageren ontzet omdat de negatieve rente niet alleen langer standhoudt dan eerst gedacht, maar nu ook nóg lager wordt.  

Heeft de ECB nog zwaarder geschut in de aanslag om de economie in de eurozone eindelijk opnieuw de wind in de zeilen te geven? Voorlopig is het koffiedik kijken.

Een lichtpuntje is wel dat geld lenen nooit goedkoper was. Zo lieten nog nooit zoveel Belgen hun hypothecair krediet herzien. Bovendien lenen enkelingen vandaag al aan een negatieve rentevoet.

Meer weten over het takenpakket van de ECB?

Dit filmpje legt het u uit in drie minuten.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.