Rabobank en de
Verenigde Naties

Onze planeet heeft er vandaag meer dan ooit behoefte aan dat we met z’n allen keuzes maken die natuur, mens maar ook de economie versterken. Rabobank wil haar steentje bijdragen met eigen accenten en initiatieven in onder meer de landbouw, energieproductie en voedingsindustrie, in lijn met de 17 ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
  • 23 september 2019

Duurzaam leven en ondernemen

Duurzaamheid is trendy, maar ook broodnodig. Want onze planeet heeft er vandaag meer dan ooit behoefte aan dat we met z’n allen keuzes maken die natuur, mens en economie ten goede komen. In de landbouw, energieproductie, onze voeding… 

Bij Rabobank zijn we ons sterk bewust van de noodzaak om duurzamer te gaan leven en ondernemen. We willen een actieve bijdrage leveren aan het uitbouwen van een betere wereld, waar iedereen toegang heeft tot duurzaam geproduceerde en gezonde voeding. En dat is echt een must! 

In 2050 zullen we met maar liefst 9 miljard mensen op aarde leven. 
Onze voedselproductie zal daarom volgens de FAO, de voedsel- en 
landbouworganisatie van de Verenigde Naties, met minstens 60% moeten toenemen. Tegelijkertijd dienen we ook onze ecologische voetafdruk te verminderen. Dat is een hele uitdaging. 

 
Onze strategie mag niet bij woorden blijven. Daarom ondersteunt Rabobank bedrijven die inzetten op klimaatvriendelijke landbouw of voedsel-verspilling tegengaan.

Meer dan woorden

Onze strategie mag uiteraard niet bij woorden blijven. Daarom ondersteunt Rabobank bedrijven die inzetten op klimaatvriendelijke landbouw of voedselverspilling tegengaan. Zo financieren we niet alleen food- en agriklanten in 40 landen, maar helpen we ook bijna 5 miljoen kleinschalige boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Maar financieren alleen volstaat niet. Rabobank wil meer zijn dan een bank. 

We richten boerenorganisaties op in ontwikkelingslanden en helpen hen om zich te professionaliseren. We delen heel wat kennis met lokale landbouwbedrijven, organiseren opleidingen over moderne en duurzame agrarische technieken en creëren netwerken van ondernemers. 

Die netwerken, zelfs internationaal, zijn een must. Want alleen als we elkaar versterken en samenwerken kunnen we in ons opzet slagen: het creëren van een duurzame economie en landbouw. En dat is niet alleen goed voor deze economische sectoren zelf, maar voor ons allemaal. Een duurzame economie is immers sterker, toekomstbestendiger, en dus ook succesvoller. 

En uiteraard doen we ook ons best om binnen ons bedrijf zelf aandacht te besteden aan duurzaamheid. Zo willen we tegen 2020 de CO2-uitstoot van Rabobank met 10% verlagen (in vergelijking met 2013). Dat doen we onder andere door energie-efficiënter te werken, werk op afstand te stimuleren …

Duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Duurzaamheid moeten we wereldwijd nastreven. De Verenigde Naties pakten in 2015 al uit met 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. Die duurzame doelstellingen willen een antwoord bieden op een aantal fundamentele uitdagingen waarmee de wereld af te rekenen heeft.

De VN stelde deze lijst op in overleg met een aantal partners, zoals ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Globaal moeten de 17 doelstellingen armoede en ongelijkheid tegengaan, het milieu beschermen en welvaart voor iedereen nastreven. De deadline voor de realisatie van deze objectieven ligt in het jaar 2030. 

Ook Rabobank zet zich actief in om deze VN-doelstellingen mee te helpen realiseren. Meer nog, elk jaar publiceert Rabobank een rapport waarin we vertellen hoe ons bedrijf de 12 voorgaande maanden heeft bijgedragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. 

Wilt u weten over welke concrete doelstellingen het gaat en welke initiatieven wij bij Rabobank zoal nemen? Dat leest u in dit artikel.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.