Hoeveel kost de studie van uw kind? 

Wilt u de studies van uw kind betalen? Dan begint u best op tijd met sparen. De kosten van een student lopen snel op.
  • 10 september 2019
Hoeveel kost de studie van uw kind?
 
Belgen trachten de studies van hun kinderen massaal zelf te betalen, indien nodig ondersteund door een beurs.

Sparen voor de studies van uw kind

In heel wat landen betalen studenten hun hogere studies door leningen af te sluiten en te gaan werken. België vormt de grote uitzondering: Belgen trachten de studies van hun kinderen massaal zelf te betalen, indien nodig ondersteund door een beurs. Maar hoeveel kost zo’n studiejaar aan het hoger onderwijs nu echt?

De kosten van studeren

Het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More hogeschool berekende de directe en indirecte studiekosten en kwam uit op een jaarlijks prijskaartje van 6.171 euro voor kotstudenten zonder beurs, 5.343 voor kotstudenten met een beurs, 1.896 euro voor niet-beursstudenten die pendelen en 1.068 euro voor pendelende beursstudenten. Tel daar de leefkosten nog bij zoals voeding, kleding, ontspanning… en het algemeen totaal komt op een 13.792 euro voor een kotstudent en 9.189 euro voor een pendelstudent (zonder beurs).

student

Kot of auto? Neem de trein!

Veel ouders stellen hun kinderen voor de keuze: een eigen plekje of een eigen wagen. De kosten komen dan ook ongeveer overeen. Een kamerende student moet jaarlijks gemiddeld 4.480 euro neerleggen om onder het ouderlijk dak vandaan te zijn, een compacte tweedehandswagen met benzinemotor die jaarlijks 10.000 km aflegt, kost 3.231 euro per jaar. Studenten die voor het openbaar vervoer kiezen, kosten hun ouders aanzienlijk minder. Een gemiddeld treinabonnement voor pendelstudenten kost jaarlijks rond de 194 euro.

Grote verschillen in studiegeld

Van de directe studiekosten is het studiegeld de grootste slokop. Voor het academiejaar 2019-2020 kostte het inschrijvingsgeld aan een hogeschool of universiteit 939 euro voor niet-beursstudenten, 495 euro voor bijna-beursstudenten en 111 euro voor beursstudenten. Daar komen uiteraard ook nog kosten bij voor cursussen, boeken, stages, labo’s of ateliers, een computer, de nodige software en een printbudget. Die kosten bedragen gemiddeld 752 euro per jaar voor een bacheloropleiding aan de hogeschool, maar variëren aanzienlijk per studierichting.

De leefkosten

De hierboven aangehaalde bedragen houden nog geen rekening met de leefkosten van studenten, met name het budget voor hun voeding, kleding, gezondheid en ontspanning.
Pendelende studenten sparen uiteraard wat extra uit door ’s avonds mee aan de ouderlijke keukentafel aan te schuiven en thuis van de verwarming te genieten. Maar dat maakt volgens de berekeningen van het CEBUD amper een verschil uit. Kotstudenten hebben jaarlijks gemiddeld 7.620 euro nodig voor hun voeding, kleding, gezondheid en ontspanning, pendelende studenten 7.294 euro.

Het totaalplaatje

Tellen we de directe en indirecte studiekosten en leefkosten bij elkaar op, dan komen we uit op de volgende bedragen:

  • 13.792 euro voor kotstudenten zonder beurs
  • 12.964 euro voor kotstudenten met beurs
  • 9.189 euro voor pendelsstudenten zonder beurs
  • 8.361 euro voor pendelstudenten met beurs

Bron: CEBUD, Wat kost een student? - academiejaar 2019-2020

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.