Phishing? Laat u niet vangen!

Fraude via phishing is alom bekend, maar de technieken worden steeds complexer en geloofwaardiger. Leer de signalen tijdig herkennen en deel bij twijfel nooit uw bankgegevens online. 
  • 01 oktober 2019

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij hackers via valse e-mails, frauduleuze telefoontjes en nagebootste websites ‘vissen’ naar wachtwoorden of kredietkaartnummers. Ondanks waarschuwingen laten mensen zich toch beetnemen door dergelijke internetfraudeurs. De gevolgen zijn niet min, want ze zetten de deur naar hun eigen bankrekening open. Wie in veilige wateren wil verkeren, moet pogingen tot phishing tijdig herkennen.

Bekijk hier de bij ons gekende phishing mails

 

Vertrouwen

De fundamentele logica achter phishing is ‘vertrouwen’. Cybercriminelen proberen misbruik te maken van legitieme instellingen die u vertrouwt, zoals banken, telecombedrijven of PayPal. Daarnaast spelen ze ook in op uw angsten en twijfels. 

Het procedé verloopt bijvoorbeeld als volgt: de fraudeurs sturen een e-mail in naam van uw bank waarin wordt gemeld dat uw accountgegevens moeten worden bijgewerkt. In het bericht staat een link die leidt naar een valse website waar uw pincode wordt gevraagd. U wordt aangemaand om uw oude bankkaart naar een bepaald adres te sturen. Even later plunderen de criminelen uw rekening.

Een variatie op dit thema is dat u naar een nagebootste website wordt geleid waar u uw pincode, cijfercodes of wachtwoorden voor internetbankieren moet ingeven. Met deze codes kunnen de boosdoeners inloggen op de echte internetbanking-website van uw bank en aan de haal gaan met uw geld.

Een derde variant is voice-phishing. De fraudeurs bellen u in naam van uw bank en proberen u persoonlijke informatie, codes van uw kaartlezer of kredietkaartgegevens te ontfutselen. Ze spelen vaak in op uw ongerustheid omdat ze zogenaamd fraude met uw rekening vermoeden.

Uw bank zal nooit in een e-mail of telefonisch vragen naar uw pincode.

Hoe kunt u zich wapenen tegen phishing? Begin met deze gulden regels: uw bank zal u nooit in een e-mail of telefonisch vragen naar uw pincode of om uw codes voor internetbankieren in te voeren op haar website. Tik ook altijd zelf het webadres van de site die u wilt bezoeken in en voorkom doorverwijzingen via misleidende links. Begint de link van de website met https://? Dan kan je er vanuit gaan dat je in een beveiligde omgeving zit.

Daarnaast kunt u pogingen tot phishing tijdig herkennen:
  • Valse mails bevatten vaak een onpersoonlijke aanspreking zoals ‘beste klant’ of uw mailadres. Let ook op taal- en tikfouten.
  • Bekijk de inhoud kritisch. Vaak wordt er beweerd dat er een probleem is met uw persoonlijke gegevens. Vervolgens vragen ze u om uw gebruikersnaam en codes opnieuw te bevestigen. Een officiële instantie zal u langs die weg echter nooit om persoonlijke gegevens vragen.
  • Wantrouw bijlages. Nepmails bevatten soms bijlages die virussen bevatten.
 

Denkt u dat u het slachtoffer bent geworden van fraude via internetbankieren? Meld het ons en stuur verdachte mails steeds door naar phishing@rabobank.be.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.