De beslissing om te gaan samenwonen is een spannend en emotioneel moment. Toch besteedt u best voldoende aandacht aan een correct financieel beheer. Het zorgvuldig bijhouden en analyseren van alle inkomsten en uitgaven in uw huishouden is een eerste belangrijke stap. Een klare kijk op uw budget vermijdt namelijk dat er vervelende discussies zouden ontstaan over geldzaken.
De volgende logische stap is dat u ook samen gaat sparen en dat biedt heel wat voordelen:
Maar vooraleer u een gezamenlijke rekening opent, maakt u best enkele onderlinge afspraken hoe u deze rekening gaat voeden.
Nu bent u klaar voor het starten van een gezamenlijke spaarrekening.
Een gezamenlijke spaarrekening is een spaarrekening op naam van 2 meerderjarige personen (ook wel titularissen genoemd). Met deze rekening bouwen bijvoorbeeld gehuwden of samenwonenden een gemeenschappelijk kapitaal op.
Een gezamenlijke spaarrekening is nuttig als u samenwoont, getrouwd bent of met iemand anders (vriend, kennis, familielid …) wilt sparen voor gemeenschappelijke kosten of plannen.
Naast een gezamenlijke spaarrekening kunt u zonder probleem uw persoonlijke spaarrekening behouden.
Bij Rabobank.be is er geen onderscheid tussen gehuwden, wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonenden die samen sparen op een gezamenlijke rekening. Dat betekent dat u bij het beheren van een gezamenlijke rekening volledige vrijheid geniet, want de bank komt niet tussenbeide. U kunt dus elk afzonderlijk van elkaar financiële verrichtingen uitvoeren. Dat doet u elk met behulp van uw persoonlijke digipass. Dit is een compact beveiligingstoestel waarmee u gemakkelijk al uw rekeningen zelf beheert, ook uw gezamenlijke rekening(en).
Voor het geld op een gereglementeerde spaarrekening bent u elk vrijgesteld van belastingen tot een jaarlijks rentebedrag van 980 euro. Voor gereglementeerde, gezamenlijke spaarrekeningen komt dit dus neer op een bedrag van 1.960 euro. Dit heten we dubbele vrijstelling. Rente boven dit bedrag wordt belast aan 15%. Meer informatie over belasting op intrest van uw (gezamenlijke) spaarrekening vindt u in het artikel ‘Betaal ik belasting op de intrest van mijn spaargeld?'.
Opgelet, voor dubbele vrijstelling is uw burgerlijke stand wel van belang. Wanneer u als gehuwden of wettelijk samenwonenden een gezamenlijke spaarrekening opent, dan past Rabobank.be automatisch de dubbele vrijstelling van roerende voorheffing toe. In alle andere gevallen dient u ons daarvoor eerst een getekend attest te bezorgen. Pas daarna wordt de dubbele vrijstelling op de rekening(en) toegekend.
Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat spaargeld wettelijk beschermd is bij een eventueel faillissement van uw bank. Bij Rabobank.be is uw kapitaal gewaarborgd tot 100.000 euro per persoon (niet per rekening dus).
Bij een gezamenlijke spaarrekening heeft elke titularis daarom recht op een vergoeding van maximum 100.000 euro. Elke titularis wordt dus individueel uitbetaald. Hebt u 160.000 euro op de gezamenlijke rekening staan, dan krijgt u elk 50% hiervan, namelijk 80.000 euro. Hebt u echter 220.000 euro op de gezamenlijke spaarrekening, dan krijgt u elk het maximumbedrag, dus 100.000 euro. Voor meer informatie over het depositogarantiestelsel, verwijzen wij u naar het artikel ‘Wat is een depositogarantiestelsel?’.
Bij Rabobank.be zit u alvast goed om een gezamenlijke spaarrekening te openen. U krijgt vlot toegang tot internetbankieren, u geniet interessante rentevoeten en kunt samen met uw partner of iemand anders in alle rust en vertrouwen sparen.