De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: Rabobank doet mee! 

Klimaatvriendelijke landbouw, minder voedselverspilling, gezonde voeding voor iedereen… Rabobank zet haar schouders onder de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Want 2030 is er sneller dan u denkt.
  • 05 november 2019

De 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN

De wereld staat voor grote uitdagingen: armoede bestrijden, de planeet
beschermen en welvaart voor iedereen waarborgen. Daarom plaatsten de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op de wereldwijde agenda. Te behalen tegen 2030. Rabobank doet mee!

Wat doet Rabobank?

De VN-ontwikkelingsagenda – geformuleerd in 17 Sustainable Development Goals – is heel helder, maar tegelijk ook zeer uitdagend. 
Vanuit de missie ‘Growing a better World Together’ wil Rabobank bedrijven en initiatieven financieren die focussen op deze doelen. Dankzij de spaargelden en het vertrouwen van onze klanten, kunnen we veelbelovende ideeën vooruit helpen. Vanuit onze eigen achtergrond besteden we bijzondere aandacht aan klimaatvriendelijke landbouw en de vermindering van voedselverspilling
(lees er hier meer over).

Een kort overzicht van enkele van deze doelstellingen en hoe Rabobank haar steentje bijdraagt: 

Duurzame consumptie en productie

De circulaire economie - waarbij zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan -stimuleren is één van onze speerpunten. Daarom helpen we bedrijven om hun ideeën over circulair ondernemen om te zetten in businessmogelijkheden. 

Daarnaast focussen we ook op innovaties die zich richten op duurzaam produceren en verantwoord consumeren. 
Naast de financiering en het aanbieden van kredieten willen we er immers ook voor zorgen dat initiatiefnemers de juiste partners vinden en kunnen profiteren van een sterk netwerk. De platformen FoodBytes! en TERRA Food & Ag Accelerator zijn daar een mooi voorbeeld van.

Bescherming van zeeën en oceanen

Bouwen aan een duurzame voedselketen gaat verder dan zorgen voor duurzame landbouw en transport. De zeeën en oceanen staan onder druk en kreunen onder overbevissing. Ook hier dringt verandering zich dus op en dienen duurzame alternatieven ontwikkeld te worden. 
Dankzij ons partnerschap met het Wereld Natuurfonds (WNF) kunnen we ook hier ons steentje bijdragen. Zo helpen we samen met hen bedrijven in Chili met duurzame aquacultuur en het behalen van het ASC-keurmerk.
Daarnaast willen we ook innovaties binnen deze bedrijfstak stimuleren. Zo behoorde Biokind – een bedrijf dat eiwitrijke voeding ontwikkelt voor kweekvis – in 2018 tot de laureaten van ons Foodbytes platform.

Duurzame, alternatieve energie

De ontwikkelingen in de sector duurzame energie gaan enorm snel. Zonne-energie, windenergie, biogas of geothermie… de sector zoekt in sneltempo naar alternatieve energiebronnen om de aarde te sparen. 
Een sector die zo snel beweegt dat een financiële partner een must is om successen te kunnen behalen. Een groot deel van de Rabobank-investeringen gaat naar duurzame energieopwekking.

Economische groei & ondernemen

Rabobank stimuleert economische groei door te investeren. Via projecten verlenen we meer dan 10 miljoen klanten in ruim 35 ontwikkelingslanden toegang tot bankdiensten. Ons International Business Network ondersteunt 12.000 buitenlandse ondernemers. 

Het mag duidelijk zijn: Rabobank kijkt over grenzen heen, want groeien en duurzaam ontwikkelen kan je alleen samen doen. Daar kan Rabobank niet alleen financieel aan bijdragen, maar ook door het slim inzetten van onderzoek, het samenbrengen van experten en aangaan van de juiste partnerschappen. 
Het is nog een lange weg naar een duurzame toekomst, maar Rabobank gaat ervoor. 

Wilt u meer weten over alle 17 doelstellingen en hoe Rabobank hieraan meewerkt? U vindt het volledige verslag hier

We houden u regelmatig op de hoogte met enkele voorbeelden van onze initiatieven. Ontdek bijvoorbeeld ook het verhaal van Tony’s Chocolonely of VDL Bus Roeselare.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.