Rabobank & FoodBytes!: samen naar een duurzamere toekomst

Het milieu kreunt onder de groeiende wereldbevolking en voedselverspilling. Met de oprichting van het platform FoodBytes! wil Rabobank het tij keren. FoodBytes! brengt start-ups en gevestigde ondernemers samen om actie te ondernemen. Door de krachten te bundelen krijgen innovatieve ideeën echt de kans om verandering te brengen. 
  • 12 september 2019
 
We zien hoopvolle signalen. Meer en meer bedrijven in de food- en agrisector gaan op zoek naar methodes om voedselverspilling binnen de voedselketen tegen te gaan.

Wereldwijde voedselverspilling

Elk jaar verdwijnt maar liefst 355 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Niet enkel consumenten, maar ook producenten moeten dringend actie ondernemen. Rottende groenten en fruit op het veld en voedsel dat beschadigd wordt tijdens de verwerking en distributie dragen ook bij tot dit wereldwijde probleem. 
Gelukkig gaan steeds meer bedrijven in de food- en agrisector actief op zoek naar methodes om voedselverspilling in de voedselketen tegen te gaan. 

Rabobank wil hieraan een belangrijke bijdrage leveren en kiest er dan ook voor zoveel mogelijk te investeren in toekomstgerichte en duurzame projecten en bedrijven. Dat kunnen we dankzij onze trouwe klanten en spaargelden. Door te kiezen voor Rabobank.be als spaarbank, draagt ook u dus ook bij aan een betere toekomst.

Eén van de grote initiatieven die Rabobank neemt in de bijdrage aan een duurzame toekomst is via het platform FoodBytes!. Want een idee is één stap, het kunnen uitvoeren is een heel grote tweede. 

Wat is FoodBytes!?

Rabobank lanceerde FoodBytes! in 2015 in San Francisco, als onderdeel van de Rabobank Banking for Food strategie. FoodBytes! biedt innovatieve startups in de FoodTech, AgTech en Consumer Goods industrie toegang tot het netwerk van de Rabobank om hun bedrijf te laten groeien. Op 7 november a.s. zal FoodBytes! plaatsvinden in Londen waar de 15 finalisten zich presenteren aan het publiek dat bestaat uit Rabobank klanten, investeerders, entrepreneurs, media en andere marktleiders in de food- en agrisector.

Via FoodBytes! kunnen creatieve ideeën uitgroeien tot renderende projecten die de strijd aangaan tegen de wereldwijde voedselverspilling. Ook recent behaalde FoodBytes! weer heel wat successen waar we met trots op terugkijken. 

Foodbytes by Rabobank

 

Afresh – FoodBytes! New York 2018

Hoewel winkels voor een groot deel hun omzet halen uit verse producten zoals vlees, vis, brood en gebak… is het voor hen ook heel moeilijk om in te kunnen schatten hoeveel ze dienen in te kopen en hoe ze de versheid kunnen bewaren. De meeste technologieën zijn immers gebonden aan barcodes en producten die lang in de rekken kunnen blijven liggen. Afresh ontwikkelde technologie die zich richt op verse producten. Dankzij hun slimme systemen kunnen winkels hun verse voeding beter opvolgen en inschatten waardoor ze hun overschot met 50% verminderen! 

 

Biokind – FoodBytes! Londen 2018

Biokind wil de voedselverspilling bij aquacultuur en dierenvoeding verminderen. Dankzij de ontwikkeling van een klimaatneutraal, eiwitrijk voedingsmiddel kunnen ze dierenvoeding aanbieden die ideaal is voor de veehouderij en viskweek. Door duurzame viskweek te stimuleren, wordt de druk op overbevissing verminderd. Daarnaast kan het voedingsmiddel als alternatief dienen voor soja in dierenvoer, aangezien het verbouwen van soja en de stijgende vraag ernaar gepaard gaat met ontbossing. 

 

Wasteless – FoodBytes! New York 2018

Wasteless etiketWasteless biedt supermarkten en handelaars een handige tool om voedselverspilling aan te pakken. Deze onderneming ontwikkelde software die via Artificial Intelligence in staat is om in real time de prijs van voedingsproducten aan te duiden. Dit gebeurt op basis van criteria zoals houdbaarheidsdatum, opslagcapaciteit, regionale factoren, merksterkte... Is een product bijna aan zijn uiterste houdbaarheid of is er een te grote stock? Dan laat Wasteless de prijs dalen. Consumenten zien twee prijzen: de normale prijs en de kortingprijs. De kortingsprijs kan de verkoop stimuleren waardoor er minder voedsel slecht wordt in de rekken. Minder verspilling dus! 

 

Mimica – FoodBytes! Londen 2018

Vershouddata op producten bouwen steeds een ruime veiligheidsmarge in. Zo is het mogelijk dat een product dat onder de ideale omstandigheden werd geproduceerd en vervoerd nog goed is, hoewel de verhouddatum voorbij is. Toch worden deze producten vaak weggegooid. En dat is jammer. 

Mimica ontwikkelt toegankelijke en betaalbare versheidslabels voor diverse beperkt houdbare producten, van voedsel tot geneesmiddelen. Kleef het label op een beperkt houdbaar product en volg de houdbaarheid. Op het label zit een gelatine-achtige laag die dezelfde kenmerken heeft als het product waarop het gekleefd wordt. Deze wordt tijdens het productie- /transportproces blootgesteld aan dezelfde omgevingsfactoren en reageert dus zoals het product zelf.
Is het glad? Dan is er geen probleem. Wordt het label bobbelig? Dan is het product bedorven. Zo kan de houdbaarheidsdatum van producten dus ook verlengd worden als het label nog glad is, en wordt er niet onnodig voedsel weggegooid enkel en alleen omdat er een datum voorbijging. 
Opnieuw een creatieve oplossing in de strijd tegen voedselverspilling…

 

Winnow – FoodBytes! New York 2018

Winnow richt zich naar horecapersoneel. Uit onderzoek blijkt dat in deze sector tot 20% van de aangekochte ingrediënten voor maaltijden verspild wordt. Dit zet de winstmarges onder druk en zorgt voor een enorme berg afval. Winnow ontwikkelt artificiële intelligentie -technologie die horecakeukens extra slim maakt. De technologie houdt bij hoeveel voedsel er wordt weggegooid en waarom. Door deze data te verzamelen en te analyseren, worden horecamedewerkers zich extra bewust van hun ecologische voetafdruk en kunnen ze slechte gewoontes aanpakken.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.