Loon van een studentenjob:
sparen of uitgeven?

Een eerste vakantiejob of weekendwerk om extra geld te verdienen… Uw kind kan veel leren uit zijn eerste job. Maar wat gebeurt er met zijn zuurverdiende loon? Mag zoon- of dochterlief daar volledig zelf over beslissen? En hoe kunt u hen helpen de juiste keuzes te maken?
De Gezinsbond deelt haar tips.  
  • 01 juli 2019
Loon van een studentenjob: sparen of uitgeven?
 
Met een studentenjob ondervinden jongeren aan den lijve dat geld er niet zomaar komt. Er moet écht voor gewerkt worden.

Een studentenjob: oefenen voor later

Yves Coemans, attaché Gezinsinkomen Studiedienst van De Gezinsbond ziet in vakantiewerk een ideale leerschool. Door vroeg te beginnen met (beperkt) financieel beheer, oefenen ze voor later. Een vakantiejob biedt daar de ideale gelegenheid voor. 

Yves Coemans: “Als jongeren nooit hebben geleerd met geld om te gaan, hoe moet het hen dan lukken als ze het huis uit gaan? Verstandige financiële beslissingen maken oefent u dus best vanaf een jonge leeftijd. Een studentenjob kan daarbij helpen. Jongeren ondervinden dan aan den lijve dat geld er niet zomaar komt. Er moet écht voor gewerkt worden. Een belangrijke levensles.

Zelf geld ‘verdienen’ leert hen al vroeg de waarde van geld. Is die hippe trui een week werk waard? Heb ik die sneakers echt nodig of niet? Door er zelf voor te werken wegen jongeren de waarde van een aankoop af tegen de inspanningen die daar tegenover staan.” 

Uitgeven of sparen?

Zelf werken voor een nieuwe Playstation, een trendy outfit of een bruisende festivalzomer: prima! Maar wordt er ook iets aan de kant gezet voor later? 

Yves Coemans: “Jongeren zijn meer hier-en-nu-minded. Op zich is dat OK. Maar als de studentenjob uw kind enkel maar een luxeleventje garandeert, wat is dan de les die hij/zij eruit haalt? Budgetten beheren betekent ook reserves opbouwen voor in geval van. Zo leren kinderen vanuit hun mini-boekhouding een goed evenwicht tussen werken, uitgeven en sparen.

Hoeveel vrijheid u hierin geeft, hangt af van de leeftijd en maturiteit van uw kind. Voor een tiener kan het eerste ‘loonbriefje’ een enorm bedrag lijken. Om wilde avonturen te voorkomen, maakt u best duidelijke afspraken wat uw kind met dat loon mag/kan doen. Een combo uitgeven-sparen afspreken is een goede optie.

Door het loon uit een studentenjob samen te beheren, begeleidt u uw kind stap voor stap naar zelfstandigheid. Maar laat ruimte voor experimenten. Foute aankopen komen des te harder aan als uw kind er zelf voor heeft moeten werken. Zo wordt hij/zij later extra weerbaar tegen ondoordachte uitgaven.”

Na de studentenjob…

Ook na de studentenjob en studies houdt uw rol als ouder niet op. Want de eerste echte loonbrief kan alsnog een verrassing zijn. 

Yves Coemans: “Het loonbriefje van een student geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid doordat er maar amper lasten worden afgehouden. Een student houdt van het brutoloon een relatief hoog nettobedrag over. Bij de eerste échte job is dat niet meer het geval. Het is belangrijk dat u dit ook duidelijk maakt aan uw kind zodat er geen onrealistische loonsverwachtingen worden geschept. Online vindt u heel wat bruto-netto-calculators om hierbij te helpen. 

Tegelijk maakt dit gegeven van de studentenjob het ideale moment om een goed spaarplan af te spreken met uw kind. Je begint alvast met sparen op het moment dat het nettoloon hoog en de vaste lasten laag zijn. Zo wordt systematisch sparen een gewoonte wanneer hij aan zijn echte loopbaan begint.”

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.