Zakgeld geven? 5 vragen beantwoord.

U wilt uw kind met geld leren omgaan. Zakgeld kan dan een handig hulpmiddel zijn. Maar hoe pakt u dat best aan? Yves Coemans van de Gezinsbond deelt zijn tips. 
  • 22 september 2020
Zakgeld geven? 5 vragen beantwoord
 
Door al vanop jonge leeftijd systematisch een centje aan de kant te zetten, leren jongeren écht budgetten te beheren en hebben ze later minder kans om in financiële problemen te raken.

Corona beïnvloedt ook het zakgeld

Volgens een onderzoek van de bankenkoepel Febelfin in samenwerking met het onderzoeksbureau Indiville, krijgen 16% van de Belgische jongeren tussen de 16 en 30 jaar door de coronacrisis 50 euro minder zakgeld per maand. 1 op 8 jongeren moet zelfs financiële steun geven aan de ouders. Los van de coronasituatie stellen heel wat ouders zich vragen of ze zakgeld zouden geven en hoe ze dat dan best regelen.

1. Moet ik zakgeld geven aan mijn kind?

“Het is slim om kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met zakgeld”, zegt Yves Coemans van de Gezinsbond. “Maar zakgeld is géén kinderrecht. Of u uw kind wekelijks een centje toestopt, beslist u helemaal zelf. Vriendjes zijn daarbij geen beslissende factor. Elk kind is namelijk anders. En elke gezinssituatie is anders.

Maar kinderen leren het meest uit eigen ervaring. Het is dan ook slim om hen die ervaringen al vroeg mee te geven in een relatief beschermde omgeving. Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, komen later minder gemakkelijk in financiële problemen.”

2. Vanaf welke leeftijd geef ik zakgeld?

Kinderen beseffen niet altijd dat iets ook echt betaald moet worden. ‘We gaan naar de winkel, steken bij het buitengaan een kaartje in een toestel en dat is het, toch?’ Geldzaken zijn vaak erg abstract voor kinderen. Bankbiljetten of munten in handen krijgen en daar iets mee kunnen kopen, maakt alles meer concreet. En dat kan volgens de Gezinsbond al op vrij jonge leeftijd. 

Yves Coemans: “Al vanaf de kleuterklas kan je kinderen – beperkt – leren omgaan met zakgeld. Zodra ze ook echt leren rekenen in de lagere school, gaan ze ook de waarde van geld beseffen. Vindt u uw kind nog te jong voor zakgeld? In het dagelijks leven is er genoeg gelegenheid om de waarde van geld te leren kennen. Neem uw kind mee tijdens de wekelijkse boodschappen en maak hem of haar bewust van de prijzen. Of stuur uw kind eens alleen naar de bakker of slager met een booschappenlijstje en geld.”

3. Hoeveel zakgeld moet ik geven?

“Ook hier zijn geen vaste regels,” verduidelijkt Yves Coemans. “Hoeveel zakgeld u geeft, bepaalt u zélf. Alles hangt af van wat u redelijk vindt of wat momenteel voor u mogelijk is. Op jonge leeftijd zijn enkele euro’s zeker voldoende. U kan het bedrag laten oplopen met de leeftijd. Om een richtlijn te geven: onderzoek van de Gezinsbond gaf aan dat twaalfjarigen gemiddeld 50 euro per maand kregen (voor de coronacrisis). Op 18 jaar loopt het gemiddelde bedrag op tot ongeveer 200 euro per maand.” 

Hoeveel u geeft kunt u ook laten afhangen van het feit of u wel of geen tegenprestatie verwacht van uw kinderen. Krijgen ze zakgeld sowieso of verwacht u dat ze daarvoor bepaalde taken uitvoeren? En welke uitgaven verwacht u dat ze ermee betalen? Wanneer u zakgeld echt als extraatje ziet voor vrije tijd, kunt u bijvoorbeeld minder geven dan wanneer u ook verwacht dat ze er hun gsm-abonnement of kledij en schoenen mee betalen. Ook deze verantwoordelijkheden kunt u laten toenemen eens uw kind ouder wordt. 

Yves Coemans: “Kijk verder dan een drankje op de sportclub, snoep, speelgoed of een nieuwe game. Als uw kind zakgeld enkel inzet voor ‘plezante’ extraatjes, leert het nog niet voldoende de échte waarde van geld. Daarom is het belangrijk gaandeweg ook noodzakelijke uitgaven zoals een kledingbudget in het zakgeld op te nemen.”

4. Geef ik zakgeld best per week of per maand?

Yves Coemans: “Jonge kinderen kijken nog niet ver vooruit. Wekelijks een betaalmomentje is een goede frequentie. Overhandig het zakgeld ook altijd op dezelfde dag. Zo weet uw kind perfect hoeveel dagen het met dat bedrag moet rondkomen en leert het plannen. Hebt u tieners in huis? Dan kunt u overschakelen naar een tweewekelijkse of maandelijkse betaling. Zo leren ze budgetteren en worden ze af en toe ook geconfronteerd met de beperkingen als ze een te grote uitgave hebben gedaan.”

 

5. Mag ik zakgeld laten sparen of mogen ze het vrij uitgeven?

Een financiële opvoeding stopt niet bij zakgeld geven alleen. Maak goede afspraken over de besteding ervan. 

Yves Coemans: “Naast het verhogen van de verantwoordelijkheden en uitgaven van spaargeld, is ook sparen een belangrijk aspect in de financiële opvoeding van uw kind. Niet al het geld moet meteen op. Door al vanop jonge leeftijd systematisch een klein bedrag aan de kant te zetten voor later, leren jongeren écht budgetten beheren en raken ze later minder in financiële problemen. Keuzes leren maken, daar draait het om. In de lagere school kan dat sparen nog heel fysiek gebeuren, met een toffe portemonnee of spaarvarken. Vanaf de middelbare school is een echte spaarrekening een mooie stimulans.”

“Zakgeld geven is één ding, voortdurend begeleiden en bijsturen horen ook bij een goede financiële opvoeding. Maar geef uw kind daarbij de nodige vrijheid om zelfstandig te experimenteren. Ook als dat betekent dat het af en toe verkeerd loopt. Fouten zijn namelijk de beste leermeesters. En het is beter vergissingen te maken op jonge leeftijd met beperkte gevolgen, dan later voor grote financiële problemen te staan. Zakgeld is in dit geval ook echt leergeld.”

“Is het geld halfweg de gekozen periode al op? Dan is het is niet de bedoeling dat u gewoon bijspringt. Laat uw kind misschien bijklussen: de auto wassen, gras maaien,… Zo leert uw kind ook echt geld ‘verdienen’. Door ervoor te werken, geven kinderen geld minder onbezonnen uit en sparen ze sneller. Waak er wel over dat zoon- of dochterlief niet verwacht dat alle klusjes thuis betalend moeten zijn. Zijn/haar kamer opruimen hoort er gewoon bij. Zonder cash.”  

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.