6 tips om beter te sparen

Vindt u sparen moeilijk? Hebt u het gevoel te weinig te kunnen sparen? Met deze 6 tips en tricks maakt u ruimte om in kleine stappen meer te sparen.  
  • 02 juli 2019

1. Bepaal uw Latté-factor

Niet uw inkomen, maar vooral uw uitgavenpatroon is bepalend voor uw spaarvermogen. Wie meer verdient, geeft doorgaans ook meer uit. Vaak gaat het om kleine uitgaven voor een dagelijkse latté of een avocadotoast bijvoorbeeld. Door deze uitgaven te schrappen, verhoogt u uw spaarvermogen. Auteur David Bach en de Australische vastgoedmakelaar Tim Gurner noemen het respectievelijk de Latté-factor en de avocado toast-theorie.

Lees hier hoe u volgens Bach en Gurner door kleine uitgaven te schrappen uw spaarvermogen verhoogt

2. Durf vergelijken en veranderen

Wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen het liefst hebben dat alles bij het oude blijft. Zelfs als er een aantrekkelijker alternatief bestaat. Jammer genoeg kan uw spaargeld lijden onder deze afkeer van verandering. Durf daarom te vergelijken en te veranderen als het over uw spaargeld gaat. Want uw hoofdbank is niet persé de beste keuze. 

Lees hier waarom angst voor verandering u geld kost

3. Spaar voor een groot doel in kleine stappen

Sparen voor een grote droom kan verlammend werken omdat het totaalbedrag zo onhaalbaar lijkt. Zo denken veel mensen best wel 5 euro per dag te kunnen sparen, maar geen 150 euro per maand. Nochtans gaat het over exact hetzelfde eindbedrag. Conclusie: sparen in kleine stappen is mentaal gemakkelijker en levert evengoed een mooi resultaat op.

Kom hier te weten hoe u de slaagkansen van uw spaarinspanning vergroot

 

Sparen

4. Spaar bonussen en extra's

Uit onderzoek blijkt dat mensen een dertiende maand, vakantiegeld en prestatiebonussen niet als een vast deel van hun loon zien, maar als een onverwachte extra. Dit geld opzijleggen voelt dan ook niet als een inspanning. Het gaat als vanzelf en dat is goed nieuws voor uw spaarvermogen.

Ontdek hier hoe uw spaargeld in korte tijd grote sprongen kan maken

5. Maak positieve keuzes

Mensen zijn geneigd om hetzelfde gedrag te herhalen. We zijn immers gewoontedieren. Dat kan positief uitdraaien voor uw spaargedrag. Als u gewoon bent om elke maand een vast bedrag te sparen, dan is de kans klein dat u hier plots mee stopt. Dankzij dit soort positieve keuzes kunt u uw spaargedrag niet alleen behouden, maar ook verbeteren. 

Lees hier waarom goede gewoontes uw spaargeld er met rasse schreden op vooruit doen gaan

6. Kies voor een spaarbank als tweede bank

Komt u soms ook in de verleiding om tegen het einde van de maand geld van uw spaarrekening te halen en uit te geven? Door afstand te creëren tussen uw rekening die u gebruikt voor uw dagelijkse geldzaken en uw spaarrekening, beschermt u uw financiële buffer en kan uw spaargeld in alle rust groeien. 

Ontdek hier waarom een spaarrekening openen bij een tweede bank een goed idee is

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.