6 tips om uw spaarkracht te vergroten

We willen allemaal best wat meer sparen, want dat is goed voor onverwachte kosten en onze dromen voor later. Maar ondanks de goede voornemens lukt het vaak niet. Trapt u ook wel eens in de valkuilen van onnodige uitgaven?
  • 02 mei 2019

Tip 1: Vermijd kopieergedrag

Het is heel normaal dat u uw financiële situatie vergelijkt met die van vrienden en buren. Dat is nu eenmaal wat mensen doen. Maar hierdoor bestaat het gevaar dat u een verkeerd beeld krijgt van de financiële toestand van anderen en dat u zich erdoor laat leiden. U ziet wel de mooie reis die ze maken en de smartwatch die ze dragen, maar niet hoeveel (of hoe weinig) geld er op hun spaarrekening staat. Relativeer dus wat u ziet en koop nooit zomaar dure spullen omdat uw vrienden dat ook doen.

Tip 2: Wees alert op payday

Ruim de helft van de mensen geeft minstens 25% meer uit op de dag dat hun loon gestort wordt dan op andere dagen. Het ‘nieuwe’ geld op uw rekening geeft u het gevoel dat u bepaalde extra aankopen financieel probleemloos aankunt. Maar wanneer u meteen te veel uitgeeft, dreigt u op het einde van de maand niets meer over te hebben om te sparen. Een vaste spaaropdracht nadat uw loon gestort is, kan helpen om elke maand geld opzij te zetten.

Tip 3: Bouw buffers in tegen emotioneel shoppen

Spullen kopen maakt u gelukkig. Voor even toch… Het is wetenschappelijk bewezen dat shoppen u wat beter in uw vel doet voelen omdat het tijdelijk een controleboost geeft. Maar al snel daarna slaat dat positieve gevoel om in schuldgevoel en spijt wanneer u beseft dat uw aankopen een impact hebben op uw spaarkracht. Als u even een dipje hebt, kost het veel wilskracht om niet emotioneel te gaan shoppen. Gelukkig kunt u een aantal buffers inbouwen.

Tip 4: Leer impulsaankopen vermijden

Impulsaankopen zijn nefast voor uw spaargeld. Het zijn momenten waarop u er niet in slaagt om de alomtegenwoordige verleiding te weerstaan. Maar wist u dat elke drang om toe te geven aan verleiding overgaat? Zelfs als u niet koopt. Het komt erop aan een pauzemoment in te lassen waarin u zich bewust wordt van de verleiding.

Tip 5: Motiveer uzelf

“Ik mag dit niet kopen” of “ik wil dit niet kopen”: het maakt een hemelsbreed verschil. Bij de eerste zin legt u de controle extern, bij de tweede beslist u volledig zelf. En zo’n interne motivatie blijkt veel sterker te zijn dan een externe. Ze verstevigt uw zelfcontrole en bezorgt u niet het gevoel dat iemand u iets ontzegt. Neem dus de controle in eigen handen.

Tip 6: Zet de kat niet bij de melk

Overal worden we verleid tot kleine uitgaven. Maar stukje bij beetje doen ze uw spaargeld slinken. Er bestaan echter psychologische strategieën om weerstand te bieden. Eén ervan is afstand: als u de verleiding niet ziet, kunt u er makkelijker aan weerstaan. En geld dat u niet in handen hebt, zult u minder snel uitgeven. Een tip om in het achterhoofd te houden voor uw spaargeld dus. 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.