6 risico’s van buitenlands sparen

Kent u ze ook? De exotische banken met een al even exotische rente? Twijfelt u misschien om uw geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten? Hou dan rekening met de bijhorende risico’s.
  • 20 mei 2019

Wie waakt er over de bank?

Wie spaart bij een Belgische bank, kan erop rekenen dat de Nationale Bank van België een oogje in het zeil houdt. Elke Belgische bank wordt regelmatig gescreend op vlak van liquiditeit, solvabiliteit en rendabiliteit. Zo weet u hoe gezond ze financieel is. Ook Rabobank.be, die deel uitmaakt van de Nederlandse Coöperatieve Rabobank U.A. wordt regelmatig gecontroleerd. Maar dat gebeurt dan door de DNB, De Nederlandsche Bank.

Daarnaast zorgt ook de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (Financial Services Markets Authority, verkort FSMA) – ook wel eens de financiële waakhond genoemd – ervoor dat banken de gedragsregels naleven en hun klanten voldoende informeren over hun financiële producten. Zo komt u als klant niet voor verrassingen te staan. Bij landen buiten de Europese Unie hebt u deze garantie niet. 

Garantiefonds als vangnet

Kan een bank haar verplichtingen niet meer nakomen? Dan komt in België het Garantiefonds tussen voor de vergoeding van de klanten. Per bank, per persoon garandeert het fonds een waarborg tot 100.000 euro.

Alle EU-lidstaten dienen een depositogarantiesysteem (DGS) te hebben – zoals het Garantiefonds dus. De banken van de lidstaten moeten zich aansluiten bij hun nationale DGS. Hierdoor geldt ook bij deze banken dezelfde bescherming van 100.000 euro per klant, per bank. Zo is Rabobank.be als onderdeel van de Coöperatieve Rabobank U.A., lid van de Nederlandse depositogarantie.

Hebt u een spaarrekening op het oog bij een bank buiten de Europese Unie? Licht u dan goed in over het bestaan of de intensiteit van de controle op banken. Daarnaast hebt u ook geen zekerheid over het bestaan van een garantiesysteem of de betrouwbaarheid en stabiliteit van het systeem. 

Fiscaliteit verschilt van land tot land. Het kan zijn dat u zowel in het buitenland als België belastingen moet betalen.

Vergeet de wisselkoers niet

Fiscaliteit verschilt van land tot land. In België is spaargeld op een gereglementeerde spaarrekening vrijgesteld van roerende voorheffing tot 980 euro intrest voor een individuele rekening en tot 1.960 euro intrest voor een gezamenlijke rekening van gehuwden of wettelijk samenwonenden. Daarboven betaalt u slechts 15% roerende voorheffing. Hoe dat bij buitenlandse spaarrekeningen zit, zoekt u dus best goed uit.

Belastingen en fiscaliteit

Impulsaankopen zijn nefast voor uw spaargeld. Het zijn momenten waarop u er niet in slaagt om de alomtegenwoordige verleiding te weerstaan. Maar wist u dat elke drang om toe te geven aan verleiding overgaat? Zelfs als u niet koopt. Het komt erop aan een pauzemoment in te lassen waarin u zich bewust wordt van de verleiding.

Wat bij een conflict?

In België kunt u terecht bij Ombudsfin, de ombudsman in financiële geschillen. Het is maar de vraag of andere landen buiten de EU ook een dienst hebben waar u bij problemen terecht kunt. Moet u naar de rechter? Dan loopt de rechtszaak volgens het buitenlands recht.

Inflatie…

20% of zelfs 60% rente? Sommige landen bieden het aan. Vergeet niet dat hier vaak de inflatie ook een stuk hoger ligt. Uw spaarsom stijgt misschien op een jaar enorm, maar daalt tegelijk in waarde.

Veilig sparen

Wilt u in alle zekerheid en veilig sparen? Voor ons is veiligheid in elk geval prioriteit

 

Bron: spaargids.be

 
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.