5 valkuilen voor uw spaargedrag

Rationeel is er geen reden om niet te sparen. Maar toch komt u er vaak niet toe om voldoende te sparen voor later, voor uw pensioen. Wat houdt u tegen? En hoe heft u de barrières op? Wetenschappers zien 5 redenen waarom sparen voor later zo een uitdaging is. 
  • 06 mei 2019
Rationeel is er geen reden om niet te sparen. Maar toch boycotten we onszelf vaak onbewust.

1. We vinden 'later' te vaag

Nabije gebeurtenissen – zoals een luxedinertje – kunnen we ons levendig voorstellen, terwijl de verre toekomst abstract blijft voor ons brein. Daardoor is vandaag geld uitgeven gemakkelijker dan sparen voor een toekomst die we niet kennen. Want wat is ‘later’? En hoe gaat ons leven eruit zien tijdens ons pensioen?  De Amerikaanse gedragseconoom Richard Thaler bedacht echter een techniek om deze psychologische hindernis te omzeilen. Hoe concreter u ‘later’ voor uzelf maakt, hoe gemakkelijker het wordt om uw spaardoel te bereiken. 

2. We zijn te optimistisch

De mens is van nature optimistisch en dat is vaak zijn kracht. Maar wat geld betreft, is optimisme niet altijd nuttig. Want het doet ons de denkfout maken dat we later meer zullen verdienen, minder zullen uitgeven en meer zullen sparen. Dat zijn voor veel mensen redenen genoeg om geld opzijzetten op de lange baan te schuiven. Psychologe Claudia Hammond raadt aan om de roze bril even af te zetten als het op sparen aankomt. 

3. We verkiezen onmiddellijke beloning

We hebben liever vandaag 100 euro om uit te geven, dan deze nu opzij te zetten en er later 200 euro voor terug te krijgen. De voordelen op korte termijn winnen het vaak van ons doorzettingsvermogen. Deze zogenoemde ‘present bias’ beïnvloedt ons spaargedrag. Gelukkig bieden wetenschappelijke studies ook oplossingen aan. 

4. We vertonen uitstelgedrag

We denken dat we later meer gaan kunnen sparen. Dus stellen we het liever uit, want waarom zouden we nu een onaangename taak of inspanning doen, als het later gemakkelijker kan? Bovendien zien we misschien op tegen de administratie die komt kijken bij het opstarten van een nieuw spaarplan. Het zijn allemaal redenen waarom mensen sparen uitstellen. Pak dat uitstelgedrag aan met een spaarplan waarbij u bijvoorbeeld meteen een deel van uw loon doorstort naar een spaarrekening. Want zoals u weet, kan dat positieve beeld over de toekomst ook té positief zijn en komt u in realiteit op dat moment soms voor andere uitdagingen te staan. 

5. We hebben onszelf niet onder controle

Met al die verleidingen om ons heen kost het moeite om geld opzij te zetten. We hebben het gevoel dat we er nu iets voor moeten opgeven, er iets voor ‘verliezen’.  Ongeacht of we daar later voordeel mee doen. Er bestaan gelukkig psychologische strategieën die ons kunnen helpen om weerstand te bieden. 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.