€ 5 per dag of € 150 per maand. Hoeveel kunt u sparen?

Een groot spaardoel stellen is goed, maar soms te indrukwekkend. Verliest u soms de moed om te sparen? Met een mentaal ruggensteuntje bouwt u aan uw financieel zelfvertrouwen en wordt sparen geen last.
  • 08 juni 2018
€ 5/dag of € 150/maand. Hoeveel kunt u sparen?

De prijs van een droom

Een nieuw huis, een wereldreis, een eigen zaak… Iedereen heeft wel een grote droom. Maar hoe mooi die droom of dat project ook klinkt, het financiële plaatje om tot een succesvol resultaat te komen, kan best verlammend werken. Het totaalbedrag lijkt immers zo groot dat veel mensen er op voorhand al van uitgaan dat ze dit nooit zullen bereiken. Toch hoeft dat niet zo te zijn….

Het spaarexperiment

Onderzoeker en gedragseconoom Shlomo Benartzi van de Universiteit van Los Angeles in Californië (UCLA) voerde een boeiend experiment uit. Hij deelde vrijwilligers op in drie verschillende groepen. Aan de eerste groep vroeg hij of ze 5 dollar per dag zouden kunnen sparen, aan de tweede of ze 35 dollar per week aankonden en aan de derde of 150 dollar per maand hen zou lukken. De resultaten waren opzienbarend. 

Bijna 30% van de deelnemers verklaarde dat ze 5 dollar per dag zouden kunnen sparen, terwijl amper 7% dacht 150 dollar per maand te kunnen sparen. Het eindbedrag is echter exact hetzelfde: wie dagelijks vijf dollar spaart, heeft op het einde van de maand immers 150 euro opzij gezet. De mentale inspanning maakt echter een wereld van verschil in hoe groot de haalbaarheid en slaagkans wordt ingeschat. 

30%
van de deelnemers verklaarde dat ze 5 dollar per dag zouden kunnen sparen.
7%
van de deelnemers dacht 150 dollar per maand te kunnen sparen.

De spaarchallenge

Een ander, minder wetenschappelijk experiment leverde eenzelfde resultaat op. In Amerikaanse bloggerskringen is de zogenaamde “$5 Savings Challenge” al langer gaande. Daarin worden bloggers uitgedaagd om elk briefje van 5 dollar dat ze tegenkomen, op te sparen in plaats van uit te geven. Het achterliggende idee is dat deze briefjes hoogstwaarschijnlijk toch ‘verloren’ zouden gaan aan onnodige uitgaven, zoals een pakje snoep in het tankstation. Bloggers die deelnamen aan deze uitdaging, meldden al snel hun succes. Eén vrouw beweert zelfs dat ze 40.000 dollar bijeen heeft gespaard door dertien jaar lang briefjes van vijf dollar op te sparen.

Hoe kunt u hier voordeel mee doen?

150 euro extra opzij zetten per maand, naast uw normaal uitgavepatroon, lijkt heel wat. Maar zou u 5 euro per dag kunnen missen? Een dure meeneemkoffie per dag uitsparen of wat verder wandelen voor een goedkopere of gratis parkeerplaats? Dat lijkt een stuk minder moeilijk. Het eindresultaat is hetzelfde, maar mentaal is het minder belastend. 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.