Bent u klaar voor uw pensioen?

De kost van de vergrijzing loopt op. Er zijn steeds meer gepensioneerden en minder werkenden om de pensioenen te betalen… De vergrijzing dwingt ons voor een eigen spaarpotje te zorgen. Bent u financieel klaar om 100 jaar te worden? Frida Deceunynck deelt haar tips. 
  • 25 april 2018
Bent u klaar voor uw pensioen?
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

Lang zullen we leven

Vanaf 2040 stabiliseert de vergrijzing in ons land. Met deze positieve noot opent het recente demografische rapport van het Planbureau. Wat het rapport écht wil duidelijk maken, klinkt echter minder optimistisch. Namelijk: tot 2040 blijft ons land in sneltempo verder vergrijzen. Tegen die tijd zal maar liefst 22% van de Belgische bevolking ouder zijn dan 67 jaar. Dat is 5% meer dan nu. Tegelijkertijd voltrekt zich de omgekeerde beweging voor de leeftijdscategorie van 18 tot 66 jaar. Zeg maar: de generatie die de pensioenen moet betalen. Die zal de komende 20 jaar verder inkrimpen, om tegen 2040 nog slechts 57% van de bevolking uit te maken. Zo zullen we in ons land de komende 20 jaar gaandeweg minder bijdragebetalers hebben om de pensioenen van een groeiende groep gepensioneerden te betalen. 

Levensverwachting stijgt

Dat dit een serieuze uitdaging is voor onze huidige en toekomstige pensioenministers, kunnen we dagelijks in de kranten lezen. Maar dat geldt evenzeer voor de mensen die de komende 20 jaar met pensioen zullen gaan. Zij zullen onvermijdelijk hun pensioenverwachtingen moeten temperen en zullen statistisch gezien langer moeten toekomen met hun spaargeld. Volgens het Planbureau zal de gemiddelde levensverwachting tegen 2040 verder toenemen tot 84 jaar voor een pasgeboren jongetje en tot 87 jaar voor een meisje. En zoals u wellicht weet, ligt dat cijfer nog een stuk hoger voor mensen die de respectabele pensioenleeftijd al hebben bereikt. Zij kunnen er maar beter vanuit gaan dat ze wel eens 100 jaar zouden kunnen worden. 

22%
van de Belgische bevolking zal tegen 2040 ouder zijn dan 67 jaar.

Voorbereiding is alles

Hoe u zich daartegen kunt wapenen? 
De eerste basisregel is: begin op tijd te sparen en spaar op lange termijn. Niet alleen voor wat u nu nodig hebt, maar ook op lange termijn. Wie niet bang is voor risico’s kan dit aanvullen met beleggen . Vele aandelen bieden vandaag een dividendrendement dat een veelvoud is van de spaarrente. Met de kracht van de samengestelde interest kan dat op lange termijn tot goede resultaten leiden.

De tweede basisregel is: wees voorzichtig. Zet niet al uw spaargeld in op de beurs. Als het noodlot toeslaat kan het immers jaren duren om het verloren kapitaal na een crash opnieuw op te bouwen. Dit wordt des te pijnlijker als uw pensioen in zicht komt. Maak dus op tijd de overstap naar uw spaarboekje en laat het geld daar gerust een poosje staan als u eenmaal met pensioen bent. Dat geeft u de tijd om een zicht te krijgen op uw nieuwe en toekomstige uitgavenpatroon.

Denk aan later

Denk tot slot ook twee keer na voor u gaat schenken. Uw kinderen en kleinkinderen kunnen het geld ongetwijfeld goed gebruiken. Maar bedenk dat u misschien wel 100 wordt en dat u het ook zelf nog nodig kunt hebben. Als er aan het einde van uw leven nog wat geld overblijft, zal uw nageslacht daar nog altijd blij mee zijn. Beter dat, dan dat u aan het einde van uw geld nog wat leven over heeft.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.