Waarom ‘nu’ zo vaak wint
van ‘later’

Het staat op talloze lijstjes van goede voornemens: meer sparen. Maar waarom is het zo moeilijk om dit vol te houden? We laten ons beetnemen door onze eigen denkfouten. Gelukkig kunt u ze ook omzeilen. 
  • 31 december 2018

 

U wordt beloond voor geleverde diensten en krijgt de keuze: nu 20 euro of volgende maand 25 euro ontvangen. Wat kiest u?

Als de situatie zich echt voordoet, kiest de meerderheid voor de 20 euro, terwijl wachten duidelijk meer winst zou opleveren. Maar hoe komt dat?

Foute denkpatronen

De ‘present bias’ verwijst naar de denkfout waarbij we bij het nemen van beslissingen meer waarde hechten aan kleine beloningen op korte termijn dan aan grotere voordelen op lange termijn.

Dat is ook één van de redenen waarom we vaak midden februari al onze goede voornemens alweer vergeten zijn. Onze drang naar voordelen op korte termijn wint het vaak van ons doorzettingsvermogen dat vooral focust op langetermijndoelen. 

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u deze denkfout niet maakt? Want de present bias beïnvloedt ook uw spaargedrag. Hoewel u op lange termijn graag een comfortabele spaarbuffer wilt, wordt u dagelijks overal verleid om geld uit te geven.

Gelukkig bieden wetenschappelijke studies ook oplossingen aan. 

Als u een spaardoel hebt, vertel het dan aan familie of vrienden.

Ja, u kunt meer sparen

Wie emotioneel of geagiteerd is, bijvoorbeeld door honger of een sterke emotie zoals angst of verdriet, neemt andere beslissingen dan wanneer hij of zij rustig is. Beslissingen die niet altijd rationeel het best blijken te zijn. Dit werd aangetoond tijdens een onderzoek van George Loewenstein.

Dat verklaart ook waarom u soms uw spaargeld spendeert aan een aankoop met een grote korting, terwijl u daar de dag erna helemaal anders tegen aankijkt. Bouw dus voor belangrijke aankopen de nodige tijd in. Beslis niet te impulsief, maar stel uzelf bewust de vraag waarom u de aankoop wilt doen. Wat is de reden achter uw impulsieve drang? 

Een andere tweejarige studie onderzocht of sparen gestimuleerd kan worden door externe factoren, zoals een hoge intrestvoet, een praatgroep of een wekelijkse sms gericht op spaargedrag. Uit het onderzoek bleek dat vooral de praatgroep en de sms’jes een verschil maakten. Bij de hoge intrestvoet was de spaarstimulans veel beperkter.

Om meer te sparen hebt u dus vooral motivatie en herinnering nodig, meer dan bijvoorbeeld een hogere rente. Als u een spaardoel hebt, vertel het dan aan familie of vrienden. Zo maakt u voor uzelf de kans groter dat u dit doel ook effectief bereikt.

Ja, u kunt meer sparen

Een andere interessante en efficiënte manier om te sparen, bestaat erin om te kiezen voor een spaarformule bij een spaarbank. Zo bouwt u voor uzelf een externe controle in. Studies tonen aan dat dit een positief effect heeft op uw spaargedrag.

Hebt u geen behoefte om uw spaargeld voor langere tijd onbeschikbaar te maken? Maak dan met uzelf de afspraak dat u uw spaarrekening een concrete periode onaangeroerd laat. Die afspraak alleen al, zorgt er voor dat u een grotere intrensieke motivatie tot sparen hebt.

Start nu met sparen

Met enkele kleine tips kunt u dus uw spaargedrag al stimuleren. Een spaarbank is daarbij uw ideale partner. 

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.