Neem zelf controle over uw spaargedrag

Wie een dieet volgt denkt vooral aan eten. Wie wil sparen ziet overal toppromoties. Kunt u ‘nee’ zeggen tegen een koopje? En mag u van uzelf het product niet kopen of wilt u het niet kopen?
Hoe u uw keuze rechtvaardigt, beïnvloedt uw kans op succes. 
  • 28 december 2018
Het is veel eenvoudiger om iets niet te willen kopen dan telkens voor uzelf te moeten verantwoorden dat u iets niet mag kopen.

 

U wilt gezonder gaan leven: meer groenten en fruit, regelmatig sporten … Maar het blijft moeilijk om neen te zeggen tegen een snelle hap van de frituur of een verleidelijke diepvriespizza.

En als u thuiskomt van uw werk hebt u niet altijd zin om nog lang aan het fornuis te staan. Uw zelfdiscipline wordt al vlug zwaar op de proef gesteld.

“Ik wil niet” versus “Ik mag niet”

U staat op het punt in te gaan op een topaanbieding en hoewel u eigenlijk extra geld wilde sparen deze maand, twijfelt u. Hoe overtuigt u uzelf om door te lopen?

Een belangrijke vraag is hoe u uw keuze voor uzelf motiveert.

  • Zegt u “Ik mag dit niet”, dan legt u de controle extern. U beslist er als het ware niet zelf over, maar een externe factor bepaalt wat u mag doen en wat niet.
  • Zegt u “Ik wil dit niet”, dan beslist u volledig zelf om iets wel of niet te doen. 

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een interne motivator (“Ik wil niet”) veel sterker is dan een externe (“Ik mag niet”).

Zo werd in een onderzoek aan 120 studenten gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De studenten werden in twee groepen opgesplitst maar kregen dezelfde vragenlijst voorgeschoteld.

Beide groepen hadden als doel gezonder te eten en kregen tijdens het onderzoek verschillende verleidingen voorgeschoteld. De studenten uit groep 1 moesten zichzelf bij elke verleiding motiveren met “Ik wil dit niet”. Bij de studenten uit groep 2 was dat “Ik mag dit niet”.

Na afloop kregen alle studenten als bedanking voor hun deelname een graan- en een chocoladereep aangeboden.

Wat bleek? Bij de groep studenten die “Ik wil niet” als motivatie hadden, koos slechts één derde voor de chocoladereep. Bij de andere groep “Ik mag niet” was dat meer dan 60% …

De conclusie is eenvoudig: als u de controle bij uzelf legt (“Ik wil niet”), dan wordt het een stuk makkelijker om aan verleidingen te weerstaan. U krijgt immers een veel groter gevoel van zelfcontrole en voelt u krachtiger tegenover uw besluit om de verleiding te weerstaan. 

Meer sparen? Durf de keuze zelf maken

Hebt u voor uzelf een concreet spaardoel bepaald? Of wilt u elke maand gewoon wat extra geld opzijleggen? Dan hebt u alvast een duidelijke keuze gemaakt.

Wordt u op een bepaald moment aangetrokken door een mogelijke impulsaankoop, zeg dan tegen uzelf “Ik wil dit niet kopen” of “Ik koop dit niet”. Dit versterkt uw zelfcontrole en bezorgt u niet het gevoel dat iemand u iets ontzegt.

U kiest immers zelf waaraan u uw geld besteedt. Het is veel eenvoudiger om iets niet te willen kopen dan telkens weer voor uzelf te moeten verantwoorden dat u iets niet mag kopen.

Idealiter gaat u nog een stapje verder.

Als u uw spaar- en zichtrekening bij dezelfde bank ondergebracht hebt, dan zet u als het ware de kat bij de melk. Met enkele kliks kunt u immers aan uw spaargeld zodat u gemakkelijk aan een verleiding kunt toegeven.

Kiest u voor een andere bank voor uw spaarrekening, werpt u als het ware een barrière op. Op die manier beschermt u uw spaargeld tegen overbodige aankopen. 

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.