Wanneer we denken aan een spaarbuffer, denken we vooral aan het opvangen van grote, onverwachte kosten.
We staan echter vaak niet stil bij de belangrijkste redenen waarom we spaargeld nodig hebben. Jobverlies, een (langdurige) ziekte of revalidatie: vooral inkomensverlies heeft een immense impact op uw financiële situatie.
De Belgische wetgeving voorziet in veel gevallen een vangnet. Maar dat evenaart zeker niet het loon dat u gewoon bent én is vaak tijdelijk van aard.
Geeft u zelf uw ontslag als loontrekkende? Dan heeft u via de RVA na een bepaalde periode recht op een werkloosheidsuitkering van bepaalde duur.
U hebt dus spaargeld nodig om deze periode te overbruggen.
Wordt u ontslagen? Dan ontvangt u na uw opzeggingstermijn een bepaalde uitkering. Dit is een percentage van uw laatste verdiende loon, maar begrensd.
En opgelet. Het bedrag van de uitkeringen daalt mettertijd, afhankelijk van uw aantal gewerkte jaren.
Stopt u uw professionele activiteit als zelfstandige? Mits enkele uitzonderingen bent u ook in dat geval op uw spaargeld aangewezen.
Hoeveel uw buffer voor eventueel jobverlies best bedraagt?
Rekening houdend met het feit dat het gemiddeld 3,5 tot 6 maanden duurt om een nieuwe job te vinden, adviseren financiële experts een spaarbedrag van (minimum) 6 maanden nettoloon.
Dat is behoorlijk wat, zeker als u weet dat 1 op 6 werkende Belgen geen maand kan overbruggen zonder loon.
U valt uit door een ziekte of een ongeval.
Als loontrekkende kunt u tijdens de eerste 4 weken arbeidsongeschiktheid terugvallen op een gewaarborgd loon van uw werkgever. Daarna ontvangt u vergoedingen van uw ziekenfonds in functie van de duur van uw werkongeschiktheid, uw gezinstoestand en uw loon.
Bent u zelfstandige?
Dan maakt het niet uit hoeveel u werkelijk verdient. Na 2 weken arbeidsongeschiktheid ontvangt u een vast forfaitair dagbedrag (zaterdag inclusief) dat varieert in functie van uw gezinssituatie.
Ook in geval van arbeidsongeschikheid is het duidelijk dat u het met heel wat minder moet stellen per maand. Ondanks een goede hospitalisatieverzekering, ongevallenverzekering … weegt het inkomensverlies zwaar.
Een goede spaarbuffer is dus een must om grote en/of onverwachte kosten én inkomensverlies efficiënt op te vangen.
Maar er zijn nog andere ‘goede doelen’ die niet mogen ontbreken op uw spaarlijstje.