Minder voedselverlies, winst voor iedereen

Voedselverlies en -verspilling kosten onze maatschappij jaarlijks handenvol geld. En ook ons milieu betaalt er een hoge prijs voor. De oplossing? Investeren in maatregelen om voedselverspilling efficiënt tegen te gaan. Zo wint iedereen: producent, consument en milieu.
  • 02 januari 2019
Minder voedselverlies, winst voor iedereen

Moeilijk verteerbare cijfers

Hopelijk leest u dit artikel niet op nuchtere maag, want de cijfers zijn maar moeilijk verteerbaar. Momenteel leven er 7 miljard mensen op aarde. Tegen 2050 komen er daar nog eens 2 miljard bij. Dat zijn heel wat monden om te vullen, terwijl onze natuurlijke grondstoffen steeds maar afnemen. 

Komt daar nog eens bij dat we er blijkbaar niet zo zinnig mee omspringen. In Europa alleen al gooien consumenten jaarlijks voor 30 miljard euro voedsel weg. In de voorafgaande productie en distributie verliezen we zelfs 60 miljard euro. Dat zijn hallucinante cijfers. Rabobank wil de strijd aangaan en de voedselverspilling aanpakken. 

 
 

voedselverspilling

 

Banking for Food

Een nonchalante houding ten opzichte van voedsel kost niet alleen veel geld, het is ook een absolute miskenning van de gedrevenheid en expertise van onze ondernemers in de voedingsindustrie. Rabobank draagt maatregelen tegen voedselverlies en -verspilling hoog in het vaandel.

Dat doen we via ons programma ‘Banking for Food’. Als food- en agribank versterken we onze partners actief in de landbouw en voedselproductie door hen toegang te bieden tot gespecialiseerde kennis, netwerken en financiering. Zo stimuleren we een efficiënte productie van gezond voedsel die beschikbaar wordt voor meer mensen en tegelijkertijd voedselketens economisch stabieler maakt. 

We brengen tegelijk ook innovaties onder de aandacht, zodat klanten elkaar kunnen inspireren. Zo heeft een bedrijf een filter ontwikkeld dat ethyleen opneemt, waardoor bijvoorbeeld avocado’s langer vers blijven. Een andere klant maakt dan weer een vloeibare, biologisch afbreekbare coating voor fruit met een harde schil. Ook dit verlengt de levensduur. Positieve innovaties die elkaar inspireren en de voedselketen duurzamer maken. 

Als food- en agribank versterken we onze klanten actief in de landbouw en voedselproductie door hen toegang te verlenen tot gespecialiseerde kennis, netwerken en financiering.
 
Uit onderzoek van onze specialisten blijkt dat investeren in oplossingen tegen voedselverspilling economisch interessant is voor ondernemingen.

De kracht van innovatie

Uit onderzoek van onze specialisten blijkt dat investeren in oplossingen economisch interessant is voor ondernemingen. Of wat dacht u van een besparing van 5 miljard per jaar door innovaties in oogsten en onmiddellijke opslag? Of nieuwe technieken in verpakken en monitoren van de versheid van producten die goed zijn voor nog eens 5 miljard euro? Alleen al in Europa…

Een nieuwe verpakkingstechniek die het mogelijk maakt verse zalm per boot te vervoeren in plaats van met een dure én milieuonvriendelijke vlucht, levert naast een financieel voordeel ook een grotere concurrentiekracht. 

Kettingreactie

Innoveren is dus een must. Maar de onderlinge afhankelijkheid in de hele keten blijft een obstakel. Een retailer die voedselverspilling wil aanpakken, is daarvoor deels afhankelijk van zijn productleveranciers. Investeringen vereisen budgetten én de mogelijkheid om meerkosten door te rekenen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor Rabobank. Door ondernemers financieel te ondersteunen, gelijkgestemde partners in de hele keten samen te brengen en onze kennis in innovaties en expertise in de circulaire economie te delen, creëren we heel wat (creatieve) mogelijkheden. 

Wie voedselverlies kan reduceren, wint op alle vlak. De positieve impact op ons klimaat en wereldvoedselprobleem zijn meer dan interessante neveneffecten.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.