Zijn cryptomunten echt veilig? 

Cryptomunten, zoals bijvoorbeeld de bitcoin, boomden, donderden naar beneden en kropen langzaam weer omhoog. Maar hoe veilig is deze nieuwe geldvorm? Fraudeurs hebben ondertussen ook de weg naar de cryptomunten gevonden. Expert Cédric Boitte legt de gevaren uit. 
  • 05 november 2018
Cédric Boitte

Cédric Boitte

Financieel redacteur

Let op voor oplichterij met cryptomunten

Beleggen afgaande op modetrends houdt enorme risico’s in. Vaak wordt u immers blootgesteld aan markten, zoals de digitale valuta, die helemaal nog niet alle veiligheidsgaranties bieden. Dit maakt de weg vrij voor oplichters die met de mediatisering van het ene of andere nieuwe product de kans zien om met uw centen aan de haal te gaan.

De FSMA lanceerde onlangs een nieuwe waarschuwing voor fraude met cryptomunten. De toezichthouder voor de financiële markten blijft echter “klachten ontvangen van consumenten die op frauduleuze aanbiedingen voor beleggingen in cryptomunten zijn ingegaan”. In juni gaf de FOD Economie aan dat ze reeds 329 signalementen heeft ontvangen voor een totaal van 2,2 miljoen euro sinds het begin van dit jaar. 

 
 
 
In juni gaf de FOD Economie aan dat ze reeds 329 signalementen heeft ontvangen voor een totaal van 2,2 miljoen euro sinds het begin van dit jaar. 

“Te mooi om waar te zijn”

Oplichters misbruiken de mediatisering van cryptomunten - voornamelijk de bitcoin - om ware oplichterspraktijken op te zetten. Concreet wordt een slachtoffer via e-mail, telefonisch of via de sociale netwerken gecontacteerd met een aantrekkelijk voorstel om in bitcoins te investeren. Het slachtoffer stort daarbij verschillende keren geld, maar krijgt er niets voor terug.

Wees op uw hoede wanneer u benaderd wordt voor een dergelijke belegging of elke andere investering die ‘te mooi is om waar te zijn’ - om de campagneslagzin van de FOD Economie te gebruiken. De FSMA houdt een lijst bij van ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn op het Belgische grondgebied. U kunt deze lijst hier raadplegen. Omdat de frauduleuze praktijken als paddenstoelen uit de grond schieten, benadrukt de markttoezichthouder echter dat het geen exhaustieve lijst kan voorzien.

Via de site temooiomwaartezijn van de FOD Economie kunt u eveneens getuigenissen bekijken, de betrouwbaarheid van een platform controleren of een klacht indienen als u het slachtoffer werd van oplichting. 

Volatiliteit en hackers

Vooral wat cryptomunten betreft, dient u beducht te zijn voor alle risico’s alvorens op welke belegging dan ook in te gaan. Ze zijn immers niet zonder gevaar. Allereerst is er de extreme volatiliteit van de koersen. Op het ogenblik dat dit artikel werd geschreven, valoriseert men deze markt op 184 miljard euro. Bedenk daarbij dat de bitcoin vandaag 3 keer minder waard is dan zijn hoogst genoteerde waarde en 2 keer meer dan het plafond van de voorbije 12 maanden. Dit ligt veraf van het toevluchtswaardebeeld dat door sommige droomverkopers wordt voorgesteld.

Het tweede grootste risico is van technische aard. Ook al richt u zich tot een erkend platform dat niet de minste intentie heeft u op te lichten, dan nog bent u niet veilig. De Chinese politie arresteerde onlangs 3 hackers die ervan worden verdacht het equivalent van 87 miljoen dollar in cryptomunten te hebben ontvreemd. In het begin van dit jaar stalen hackers 530 miljoen dollar aan digitale munten van het Japanse platform Coincheck, of de grootste computerkraak in zijn genre die daarmee het faillissement van Mt. Gox overtreft. Deze laatste raakte 450 miljoen dollar in bitcoins kwijt door diefstal en werd het faillissement ingedreven omdat het zijn klanten niet kon terugbetalen. 

Laat u niet verleiden door trends

In essentie toont het voorbeeld van cryptomunten en de oplichters die ermee verweven zijn nogmaals aan dat men niet belegt afgaande op trends. We zien eenzelfde fenomeen in Noord-Amerika met de legalisatie van cannabis in sommige regio’s. De ondernemingen in de sector zien hun beurskoersen de hoogte ingaan, wat meteen oplichterij aantrekt. Ook hier achtte de Amerikaanse toezichthouder het noodzakelijk om een waarschuwing uit te brengen. 

Een belegging dient doordacht te gebeuren in functie van uw beleggersprofiel en behoeften. U moet er zeker van zijn dat u het voorstel goed begrijpt en u moet bereid zijn om alle risico’s te dragen, en dan vooral de risico’s eigen aan tussenfuncties zoals de cryptomuntenplatformen.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

De voorbije dagen heb ik op Facebook plaatst dat ik op één dag zo'n 1.340€ heb verdiend met bitcoins. Hoewel het volledig echt leek, had ik dit bericht niet geplaatst en ik heb helemaal niet geïnvesteerd in bitcoins. Het bericht was helemaal vals en door oplichters opgesteld in mijn plaats om anderen te overtuigen.

S.V.D. 06 december 2018

Wat een "gekleurd" artikel! In plaats van onheilspellende berichten zou je de Rabobank klanten echte informatie moeten geven. Andere investeringen welke via een e-mail of facebook bericht worden aangeboden zijn evenzeer bedenkelijk. Als we de kijken hoeveel miljarden mensen zijn kwijtgeraakt (eg 2008) heeft de klassieke bankwereld geen recht van spreken als het gaat over oplichterij, vertrouwen etc. Cryptomunten worden door meer dan enkele family offices, fin instellingen opgenomen in hun beleggingsportefeuille, natuurlijk voor een klein %. Er zijn meer dan enkele gereglementeerde "crypto exchanged" waar mensen veilig kunnen kopen. Wat denk je van een uitleg te geven over de mogelijk crypto munten welke er zijn en waarom je wel of niet zou zou kunnen aankopen. Er is blijkbaar in de hoofde van de bankwereld nog veel werk aan de winkel.

S.V. 20 december 2018

Hartelijk bedankt voor uw reactie.
Het hoofddoel van het artikel was niet om de basiselementen van cryptomunten op te sommen, maar om mensen te waarschuwen, meer bepaald tegen oplichting op sociale media. Het blijkt immers dat door de recente populariteit van de cryptomunten zwendelaars potentiële investeerders naar deze kanalen lokken.
Op die manier hebben zij ook de micro-ondernemingen 10 jaar geleden of de .com-bedrijven 20 jaar geleden misbruikt.
Wij bevelen iedereen die wenst te investeren in cryptomunten - of eender welke andere belegging plant - dat te doen in alle ernst en met alle aandacht voor het product zelf en de tussenpersonen.

Rabobank.be 07 januari 2019

Een heel goede waarschuwing voor hen die geloven dat overheden in de wereld hun grip op de financiële markten zouden afstaan aan een onbetrouwbaar systeem van cryptomunten .

M.D.R. 21 december 2018

U laat uitschijnen dat cryptomunten onveilig zijn. Doch is er niets veiliger dan dat. De oplichting gebeurt hem in de randfenomen.

C. 21 december 2018

Nuttig om weten! Maar ik was al achterdochtig.

F.L. 21 december 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.