Sparen voor studies:
begin op tijd

Zijn uw kinderen nog klein? Dan lijken hun hogere studies nog ver weg. Toch begint u best op tijd met sparen, als u hen later graag financieel wilt helpen. Zo komt u met een beperkt maandbedrag, op lange termijn al een heel eind. 
 • 14 november 2018
Sparen voor studies: begin op tijd
 
 
Door op lange termijn te sparen, kunt u met een relatief beperkt maandbedrag een mooi studiebudget opbouwen.

Studiekosten: een investering

In België streven ouders er vaak naar om de studiekosten van hun kinderen – gedeeltelijk – te dragen. Dat is goed nieuws voor de jongeren, want zo hoeven zij geen studielening aan te gaan en starten ze daarna in het professionele leven zonder financiële last. Voor de ouders betekent dit echter vaak een grote investering. Rekening houdend met de directe en indirecte studiekosten – zonder de extra leefkosten – berekent het CEBUD de kostprijs van een vijfjarige opleiding voor een kotstudent op 30.095 euro en voor een pendelstudent op 9.325 euro. Sparen voor hogere studies, daar start u dus best op tijd mee.
Door op lange termijn te sparen, kunt u met een relatief beperkt maandbedrag een mooi studiebudget opbouwen. We maken de rekensom. 

Sparen vanaf de wieg

Bij de geboorte weet u uiteraard nog niet welke toekomstplannen uw kind heeft. Moet u sparen voor een vakopleiding, een hogeschoolopleiding of gaat uw kind later naar de universiteit? Het lijkt allemaal nog mijlenver weg. Toch is het een goed idee om vanaf de start te beginnen sparen. Zo kunt u in 23 jaar – tot het einde van een vijfjarige opleiding – een mooi bedrag opzijzetten. En dient het niet voor de studies? Dan kunt u uw kind vast voor een ander doel een financieel duwtje in de rug geven. 

 • 23 jaar sparen voor uw kotstudent

  Rekening gehouden met de inflatie, rekent u best dat u tegen 2041 een bedrag van 47.456 euro nodig hebt om de studies te betalen. Met een spaarrente van 0,11% spaart u daarom maandelijks 170 euro.
 • 23 jaar sparen voor uw pendelstudent

  Een pendelstudent kost, gecorrigeerd voor inflatie, tegen 2041 ongeveer 14.704. Wilt u dat bedrag bij elkaar krijgen, dan spaart u 23 jaar lang 52 euro per maand.

 

Spaarbedrag per maand

 

Sparen vanaf het middelbaar

Is uw kind net naar de middelbare school vertrokken, en wilt u nu beginnen bouwen aan de spaarpot voor verdere studies? Ook dan kunt u nog maandelijks geld opzijzetten om een start te maken. Zo hebt u een mooi bedrag om de kosten te kunnen dekken tot 2029, wanneer hij – bij een vlot verloop – klaar is met zijn verdere studies. 

 • 11 jaar sparen voor uw kotstudent 

  Gecorrigeerd voor inflatie, hebt u binnen 11 jaar ongeveer 37.419 euro nodig om de opleiding van uw kotstudent te betalen. Met een spaarrente van 0,11% moet u maandelijks 282 euro sparen. 
 • 11 jaar sparen voor uw pendelstudent

  Een vijfjarige opleiding voor een pendelstudent kost in 2029, gecorrigeerd voor inflatie, ongeveer 11.594 euro. Daarvoor zet u gedurende 11 jaar maandelijks 87 euro opzij. 

 

Spaarbedrag per maand

 

Hoewel het moeilijk inschatten is hoe studiekosten evolueren en of uw kinderen al dan niet verdere studies willen aanvangen: vroeg beginnen sparen is altijd een goed idee. Zo kunt u uw kinderen tijdens en na hun studies een financieel duwtje in de rug geven wanneer ze het nodig hebben. Start vroeg met sparen, zo bent u klaar voor de toekomst en schrikt u later niet van de studiekost. 

 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.