Financiële zekerheid zorgt voor betere beslissingen

Zit u krap bij kas? Dan komt daar vaak heel wat stress bij kijken. Dat zorgt er dan weer voor dat u slechtere beslissingen neemt. Een spaarbuffer geeft u financiële rust. Hou stress in de hand en spaar stapsgewijs een comfortabel vangnet bij elkaar.
  • 26 november 2018

Financiële stress

Mensen met een hoger inkomen nemen financieel betere beslissingen dan mensen die het absoluut niet breed hebben. Zo zullen die laatsten sneller een lening op korte termijn afsluiten tegen een hoge intrestvoet en hogere kosten, terwijl er op langere termijn betere opties waren. Bovendien beperkt dit zich niet tot financiële beslissingen: het totale denkvermogen wordt negatief beïnvloed door een gevoel van schaarste. Dat wordt ook aangetoond in Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uit de reportage Thinking Money.

Een financiële buffer bezorgt u mentale rust en laat u toe om betere beslissingen te nemen.

Minder goede beslissingen bij financiële stress

Tijdens een experiment rond financiële stress en beslissingsvermogen werden de deelnemers in twee groepen verdeeld: één groep met een laag inkomen en één groep met een hoger inkomen. Alle deelnemers kregen tijdens een computerspel af te rekenen met kosten aan hun auto: aanvankelijk 150 euro, nadien 1.500 euro. Na afloop van het spel werd een kennistest afgenomen. Uit die test bleek dat de mensen met een lager inkomen even goed scoorden als hun ‘rijkere’ collega’s wanneer het ging om 150 euro kosten. Maar wanneer de kosten 1.500 euro bedroegen, scoorden ze veel slechter. De confrontatie met hoge kosten zorgde bij de groep met een laag inkomen voor financiële stress, waardoor hun denkvermogen afnam.

Het is dus belangrijk om stress door schaarste weg te nemen. Dat kan, op financieel vlak, door te sparen. Het aanleggen van een financiële buffer zorgt voor mentale rust (u kunt onverwachte kosten aan) en geeft u ook de kans om op lange termijn de juiste beslissingen te nemen.

Breng uw spaarrekening onder bij een andere bank

Concreet kunt u proberen om elke maand een bepaald bedrag te storten op een spaarrekening. Elk bedrag, hoe klein ook, telt en draagt positief bij.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.