Wat is uw Latté-factor? 

Sparen valt u moeilijk… maar toch stopt u ’s ochtends nog even bij de koffiezaak en haalt u ’s middags snel een broodje voor de lunch.
Kleine uitgaven hebben een grote impact. Kent u uw Latté-factor? 
  • 05 december 2018
Schrap kleine uitgaven die niet bijdragen aan uw geluksgevoel.

Meer verdienen, dus meer sparen?

Wie niet aan sparen toekomt, wijt dit vaak aan zijn inkomen.

Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vooral uw uitgavenpatroon, en niet uw inkomen, bepalend is voor uw spaarvermogen. De Latté-factor en avocado toast-theorie leggen u uit hoe u door kleine, overbodige uitgaven te schrappen een wereld van verschil kunt creëren in uw budget.

U kent ongetwijfeld het excuus van veel mensen om niet te sparen: “ik hou aan het einde van de maand niets over, mijn inkomen laat sparen gewoon niet toe”.

Nochtans is dit niet voor iedereen zo, want wie meer verdient, geeft doorgaans ook meer uit. Uw spaargedrag past zich niet aan bij een loonsverhoging, uw uitgavegedrag wel.

Met andere woorden, een hoger inkomen zorgt er niet meteen voor dat u meer spaart. 

Latté-factor

Auteur David Bach noemt dit de Latté-factor. Het gaat niet over lattés of koffie an sich, maar wel over verschillende kleine uitgaven die eigenlijk gewoon niet nodig zijn. Door die kleine uitgaven te schrappen, verhoogt u uw spaarvermogen.

U bepaalt uw Latté-factor – of spaarcapaciteit – door te berekenen hoeveel een kleine opoffering u zou opleveren. Zo kunt u uw dagelijkse latté uit de koffiebar vervangen door een koffie thuis of op kantoor.

De 5 euro die u daarmee dagelijks uitspaart, wordt op maandbasis 150 euro.
Dat is uw Latté-factor. 

Avocado toast-theorie

Moet u daarom elke portie plezier of fun uit uw leven bannen? Natuurlijk niet.

Het gaat om één of twee verleidingen die niets essentieels bijbrengen aan uw geluksgevoel. Schrap deze uitgaven en u zult merken dat dit financieel een flinke slok op de borrel scheelt …

De Australische vastgoedmakelaar Tim Gurner ziet het trouwens nog grootser met zijn Avocado toast-theorie. Hij kwam wereldwijd in de media nadat hij in een interview stelde dat jongeren die vandaag regelmatig dure avocado toasts bestellen voor lunch een grote fout maken. Wanneer ze dat geld opzij zouden zetten, zouden ze voldoende budget bijeen kunnen sparen om later de vereiste eigen inbreng van een eigen huis te betalen. 

Later nuanceerde hij zijn woorden door toe te voegen dat jongeren vandaag extreem hoge standaarden hebben voor hun woning, terwijl ze toegeven aan tal van buitensporige verleidingen en daardoor minder sparen.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek ‘The Ant and the Grasshopper: Understanding Personal Saving Orientation of Consumers’ dat wie bereid is voor één product meer te betalen, dat vaak ook doet voor andere producten.

Het gaat dus niet om één avocado toast, maar om de optelsom van een dure smartphone, een dure lunch, meeneemkoffie… 

Begin klein

Door te weerstaan aan bepaalde verleidingen zult u uw impulsgedrag beter kunnen controleren en meer kunnen sparen. Bovendien dient het bij sparen niet altijd om gigantische bedragen te gaan.

Belangrijk is uiteraard wel dat u de uitgaven die u schrapt niet ziet als een perfecte reden om iets anders aan te kopen. Want studies tonen nu eenmaal aan dat we besparingen vaak dubbel gebruiken om andere uitgaven te rechtvaardigen.

Zelfdiscipline is dus een must. 

Geen zelfdiscipline? Spaar aan het begin van de maand op een aparte spaarrekening. Zo weerstaat u makkelijker de verleiding om uw spaargeld te gebruiken voor onnodige uitgaven.  

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.