Rabobank strijdt tegen voedselverspilling

Voedselverspilling kost niet alleen geld, het legt ook een enorme druk op het milieu. Rabobank steunt de landbouw- en voedingssector en biedt kredieten aan voor duurzame innovaties. Want wie wil inzetten op duurzaam werken en produceren, moet daarvoor de nodige steun krijgen.  
  • 30 oktober 2018
Rabobank.be strijdt tegen voedselverspilling

3,6 miljoen ton in de vuilnisbak

Elk jaar gaat een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren aan verspilling. In België gaat het jaarlijks om maar liefst 3,6 miljoen ton. En dat terwijl we steeds meer moeten produceren met almaar slinkende natuurlijke hulpbronnen. Rabobank wil dit niet zo maar laten gebeuren en trekt mee ten strijde tegen het wereldwijde verspillingsprobleem. 

Hoeveel voedsel gooien we weg?

Onderzoekers van Rabobank Food & Agribusiness Research brachten voedselverspilling wereldwijd in kaart. De cijfers zijn ronduit hallucinant. In Europa gooien we elk jaar met z’n allen voor 30 miljard euro aan voedsel weg.

En dat is niet alles. Heel wat natuurlijke grondstoffen halen gewoon de winkelrekken niet. Tijdens de productie en voedseldistributie verliezen we immens veel: voor 60 miljard euro om precies te zijn. In niet-Westerse landen gaat (te) veel voedsel verloren op het land en na de oogst.  

Voedselverspilling: niet alleen verspilling van voedsel

Door zo onzorgvuldig om te springen met onze (gelimiteerde) natuurlijke grondstoffen, verspillen we heel wat meer dan we denken. Samen met ons voedsel belanden namelijk ook tonnen geld zomaar in de vuilnisbak. En dan hebben we het nog niet over de enorme CO2-uitstoot die gepaard gaat met de hele voedselproductie en -distributie. Allemaal voor niets. 

People, planet, profit

Maar waarom ligt het probleem van voedselverspilling Rabobank zo zwaar op de maag? Landbouw en voeding zijn al sinds onze oprichting in 1898 het hart van de strategie van onze bank.  

Wereldwijd bieden we bedrijven in de hele voedselketen (van supermarkten en voedingsbedrijven tot boeren en tuinders) een totaal krediet van 96 miljard euro om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Elke kilo voedsel die we kunnen redden, kan extra verkocht worden. Het resultaat? Een positieve impact op het financiële resultaat van onze klanten én een positieve impact op ons milieu. 

 
 
Voedselverspilling is zinloos verlies van kostbare natuurlijke grondstoffen, geld en CO2.
People, planet, profit: alle activiteiten van Rabobank draaien om duurzaamheid.

Duurzaamheid: daar draait het om. Met het programma 'Banking for Food'  helpt Rabobank klanten in de voedselketen de wereldbevolking (people) gezonde voeding te bieden, schadelijke CO2-uitstoot en uitputting van onze natuurlijke grondstoffen te reduceren (planet) en álle ondernemers in de voedselketen een beter rendement te garanderen (profit).

Hoe Rabobank de strijd tegen voedselverspilling aangaat

De honger naar duurzame oplossingen voor voedselverspilling zet Rabobank aan tot wereldwijde initiatieven. 

  • De analisten van Rabobank Food & Agribusiness Research brengen continue oplossingen in kaart. Innovaties op het vlak van oogsten en onmiddellijke opslag na de oogst leveren Europese ondernemers een besparing op van 5 miljard euro per jaar. Innovaties in verpakkingen van voedingsmiddelen zijn goed voor een extra 2,5 miljard euro aan besparingen, beter monitoren van de versheid van producten is goed voor nog eens 2,5 miljard euro.
  • In Afrika en andere niet-westerse landen investeert Rabobank in een betere logistiek en opslag van landbouwproducten. Rabobank Foundation helpt plaatselijke boeren zich te organiseren in coöperaties met betere opslagmogelijkheden voor hun producten.
  • Maar ook dichter bij huis probeert Rabobank te sensibiliseren met initiatieven zoals dialoogsessies, hackatons om apps te ontwikkelen die mensen helpen minder voedsel te verspillen, de promotie van doggybags in restaurants… En ook in onze eigen bedrijfsrestaurants belandt er steeds minder voedsel in de vuilnisbak.

Op het land, de boerderij, onderweg, in de supermarkt, bij de kruidenier of gewoon thuis: maakt niet uit waar, overal moeten we voedselverspilling zoveel mogelijk reduceren. Voor onszelf, en voor onze kinderen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.