Waarom pensioensparen
niet volstaat

Dat het wettelijk pensioen waarschijnlijk onvoldoende zal zijn om uw huidige levensstandaard te behouden, is algemeen geweten. Maar bent u er zeker van dat uw pensioensparen u voldoende verder zal helpen? Miskijk u niet op het hoge eindbedrag en bereid u voor met een extra spaarpotje. Frida Deceunynck legt uit waarom.
  • 15 oktober 2018
Waarom pensioensparen niet volstaat
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

Wettelijk pensioen aanvullen

Werknemers die dit jaar met pensioen gaan, mogen zich gemiddeld aan een pensioen van + 1.200 euro per maand verwachten. Voor wie een ‘normaal’ inkomen gewoon is, is dat even slikken. In vele gevallen is dat immers amper de helft van het laatstverdiende nettoloon. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer Belgen aan pensioensparen doen. Het systeem werd opgestart in 1986 en is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde. Volgens cijfers van de Belgische Vereniging van Asset Managers Beama, doen momenteel twee op de drie werkende Belgen aan pensioensparen via een fonds of verzekering. Daarmee kunnen ze op fiscaal vriendelijke wijze een appeltje voor de dorst bewaren, als aanvulling op hun wettelijk pensioen.

Welk pensioenkapitaal mogen pensioenspaarders verwachten?

Een belangrijke vraag voor pensioenspaarders is welk kapitaal ze daarmee kunnen opbouwen. Hoe langer u spaart, hoe groter uiteraard uw pensioenspaarpot. Stort u gedurende 20 jaar het basisbedrag van 960 euro per jaar dan mag u na afhouding van de eindbelasting een netto eindkapitaal van 28.954 euro verwachten. We rekenen hiervoor met het gemiddelde rendement dat de pensioenfondsen in het verleden hebben behaald (+/- 6,5% per jaar*), verminderd met 2% inflatie. Doet u 30 jaar aan pensioensparen dan resulteert deze berekening in een netto eindkapitaal van 56.306 euro en op een periode van 40 jaar kunt u zo een netto kapitaal van 98.783 euro bijeen sparen.

 

U spaart jaarlijks 960 euro? Dan hebt u voor de volgende 20 jaar:

Spaarperiode Netto eindkapitaal Maandelijks extra
20 jaar
28.954 euro
146 euro
30 jaar
56.306 euro
284 euro
40 jaar
98.783 euro
499 euro
6,5%
per jaar is ongeveer het gemiddelde rendement dat de pensioenfondsen in het verleden hebben behaald.*
Zelfs als u gedurende uw hele carrière aan pensioensparen hebt gedaan, zult u het na uw pensioen met een stuk minder moeten stellen dan wat u gewoon was toen u nog werkte.

De berekening is ontnuchterend. Hebt u 40 jaar lang aan pensioensparen gedaan, dan kunt u van uw kapitaal van 98.783 euro gedurende 20 jaar elke maand 499 euro opnemen. Daarbij gaan we uit van een beleggingsrendement van 2% voor uw pensioenspaarpot. Opgeteld bij een pensioen van pakweg 1.200 euro resulteert dat in een maandelijks inkomen van ongeveer 1.700 euro. Met andere woorden: zelfs na 40 jaar pensioensparen kunt u uw maandinkomen niet op peil houden met de aanvulling uit uw pensioenspaarpot. Hebt u slechts 30 jaar aan pensioensparen gedaan, dan komt de aanvulling uit uw pensioenspaarpot uit op 284 euro per maand. Na 20 jaar pensioensparen is dat 146 euro per maand. Kortom: zelfs als u gedurende uw hele carrière aan pensioensparen hebt gedaan, zult u het na uw pensioen met een stuk minder moeten stellen dan wat u gewoon was toen u nog werkte. 

De moraal van het verhaal is duidelijk: wilt u na uw pensioen uw levensstandaard op peil houden, dan komt u er niet met het gereglementeerde pensioensparen alleen. Een spaarpotje voor later is in ons land geen overbodige luxe.

 

Start nu met sparen

 

 

*Schatting gebaseerd op onderzoek van Beama: ‘Pensioensparen in België’. 

Een spaarpotje voor later is in ons land geen overbodige luxe.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.