Loon gestort, tijd om uit te geven?

Een nieuwe maand en een nieuw loon. De dag waarop ons loon op onze rekening verschijnt, geven we gemiddeld meer uit dan op andere dagen. Het psychologische effect van de storting van ons loon is dan ook niet min. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zich hierdoor niet laat verrassen en dat u op het einde van de maand nog voldoende geld overhoudt?
  • 30 oktober 2018
Loon gestort, tijd om uit te geven?

Loon gestort? Tijd om uit te geven

Studies van Columbia Business School en Copenhagen Business School tonen aan dat we op de dag dat ons loon gestort wordt, meer geneigd zijn om te gaan shoppen dan op andere dagen. Bovendien geven we die dag ook vaak meer uit. Zo besteedt meer dan de helft van de mensen op hun ‘payday’ minstens 25% meer dan anders. Dit geldt zowel voor wie elke maand netjes op een vaste dag dezelfde som op zijn rekening krijgt, als voor wie op een onregelmatige manier betaald wordt.

Psychologie versus economie

Op psychologisch vlak lijkt dit fenomeen perfect verklaarbaar: het ‘nieuw’ geld geeft u het gevoel dat u bepaalde extra aankopen financieel probleemloos aankunt. Maar economisch valt dit gedrag helemaal niet logisch te verklaren. Bij het budgetteren zijn we immers net bezig met het plannen doorheen de tijd en het spreiden van onze uitgaven zodat we niet voor verrassingen komen te staan…

En precies daar dreigt het mis te gaan als u toegeeft aan de verleidingen op de dag dat uw loon gestort wordt. Trekt u in het begin van de maand uw portefeuille al te gretig open, dan loopt u het risico naar het einde van de maand toe geen geld meer over te hebben. 

50%
of meer van de mensen geeft minstens 25% meer uit op de dag dat het loon gestort wordt dan op andere dagen.
 
Schrijf elke maand de dag nadat het loon gestort werd een bedrag over naar een spaarrekening bij een andere bank. Doe dit via een automatische opdracht.

Vaste spaaropdracht

U bouwt dus best een zekere zelfcontrole in. De eenvoudigste manier is door de dag na de storting van uw loon meteen een bepaald bedrag naar uw spaarrekening door te sluizen. Waarom de dag nadien? Omdat u dan minder tijd hebt om toe te geven aan de verleidingen van een groter saldo op uw zichtrekening, zonder dat u bij een onverwacht latere storting van uw loon in de problemen komt.

Wilt u uw spaargeld pas aan het eind van de maand overschrijven naar een spaarrekening? Dan loopt u dus de kans dat er niet veel meer overblijft…
Vanaf de dag dat het loon gestort wordt, geeft het geld op uw rekening u het idee dat u aankopen kunt betalen en maakt dit het u makkelijker om impulsaankopen te rechtvaardigen. 

Wilt u vermijden dat u in deze uitgaveval trapt, dan zorgt u er dus best voor dat u van uw maandelijks spaarbedrag een ‘vaste uitgavepost’ maakt aan het begin van de maand. Wilt u echt vermijden dat u toegeeft aan verleidingen? Dan brengt u uw spaarrekening onder bij een andere bank dan uw zichtrekening. Zo bouwt u een stevige barrière in tussen de rekening voor uw dagelijkse uitgaven en uw spaargeld dat veilig kan groeien. 

Bereken uw spaarbedrag

Het spreekt voor zich dat u vooraf best berekent hoeveel u maandelijks kunt sparen. Het heeft immers geen enkele zin om in het begin van de maand duizend euro naar uw spaarrekening over te schrijven als u een week later een deel daarvan moet terughalen. Dat is niet alleen nefast voor uw spaargeld, het heeft ook een demotiverend effect. Bereken uw gemiddeld budget en zorg ervoor dat u automatisch een haalbaar bedrag overschrijft. Zo spaart u elke maand zonder dat u daar nog een extra inspanning voor moet leveren.

Een bijkomend voordeel is dat alles meteen erg duidelijk is: de dag na uw loon wordt een bedrag naar uw spaarrekening overgeschreven en het resterende saldo is meteen ook uw maandbudget. Zo weet u perfect waar u voorstaat!

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.