Pensioen wordt overschat,
zorg onderschat

Hebt u er enig idee van hoeveel pensioen u later ontvangt? En of dat voldoende is om een comfortabele levensstijl aan te houden? Volgens grootschalig onderzoek vergissen we ons daar lelijk in. Hoog tijd voor een fact check.
 • 19 oktober 2018
Pensioen wordt overschat, zorg onderschat

Pensioenverwachting versus realiteit

‘Belgen overschatten hun pensioen.’ Zo blokletterde De Tijd onlangs, naar aanleiding van een grootschalig onderzoek bij 22.000 beleggers in 30 landen in opdracht van vermogensbeheerder Schroders. De cijfers liegen er dan ook niet om. 

Meer dan in de rest van Europa bezorgen onrealistische pensioenverwachtingen Belgen een serieuze financiële kater na het gezellige pensioenfeestje.

Wij Belgen denken 75% van ons beroepsinkomen nodig te hebben voor een comfortabel pensioen. Maar in werkelijkheid ontvangen we slechts 54% van ons laatste beroepsinkomen. Dat is een verschil van maar liefst 21%! Na dat gezellige pensioenfeestje volgt dus dikwijls een serieuze financiële kater. 

Ter vergelijking: in Europa bedraagt die kloof slechts 9%. Geen wonder dus dat 30% van de gepensioneerde Belgen hun wettelijk pensioen als onvoldoende ervaren, terwijl het Europese gemiddelde ‘maar’ 14% bedraagt. 

Behoud van levensstijl?

Dat we ons pensioen overschatten, is één ding. Maar daar komt nog bij dat we de kosten voor ons levensonderhoud schromelijk onderschatten. We denken daarvoor ruim rond te komen met een derde van ons pensioen. Maar eigenlijk gaat de helft van ons pensioenbudget eraan. Dat laat heel wat minder ruimte voor de leuke dingen in het leven die we voor ogen hebben.  

Sparen we genoeg?

Minder pensioen én hogere kosten voor levensonderhoud: daarvoor bestaat volgens vermogensspecialisten maar 1 oplossing. Meer sparen. Want met een standaard polis pensioensparen alleen komt u er niet. 
Maar dat is blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan. Sparen blijkt niet zo eenvoudig. Want hoewel we inschatten gemiddeld 11% te moeten sparen voor een comfortabele levensstandaard na ons pensioen, zet de werkende Belg gemiddeld (maar) 9% van zijn jaarlijks inkomen aan de kant. Dat blijkt het laagste spaarpercentage van alle Europese landen … 

In 3 stappen naar een comfortabel pensioen

Hoe dan toch een realistisch, comfortabel pensioen realiseren? Met deze 3 stappen komt u al een heel eind.

 1. Begin jong te sparen
  Even een snelle rekensom. Het verschil tussen ons verwachte en reële pensioen bedraagt gemiddeld 450 euro per maand. Dat betekent dat u een extra kapitaal van ongeveer 100.000 euro nodig hebt na uw pensioen. Begint u daarvoor te sparen vanaf uw 25 jaar, dan komt dat rekening houdend met een fictief rendement van 3% neer op ongeveer 100 euro per maand. Start u pas op uw 50 jaar, dan bedraagt uw maandelijkse inspanning ongeveer 350 euro. Hoe jonger u dus start met sparen, hoe makkelijker u het nodige kapitaal bijeen krijgt.
   
 2. Spaar méér
  We dénken dan wel dat we goede spaarders zijn, gemiddeld blijven we onder het spaarniveau van de doorsnee-Europeaan. Om onze levensstandaard te behouden na ons pensioen, moet ons spaarbedrag dus omhoog.
  Hoe krijgt u dat voor elkaar? Stel een doorlopende opdracht in van uw zichtrekening naar uw spaarrekening. Daarmee zet u uw spaargeld letterlijk veilig en vermijdt u impulsieve aankopen. Het helpt u zelfs nog meer als u een extra fysieke barrière inbouwt door uw spaargeld bij een andere bank te parkeren dan degene waarmee u uw dagelijkse financiële zaken regelt. 
   
 3. Informeer u uitgebreid
  Hoe zorgt u ervoor dat uw geld meer geld opbrengt? Financiële kennis is cruciaal. Volgens het onderzoek in opdracht van Schroder blijkt er een correlatie te bestaan tussen goed geïnformeerd zijn en bewust omgaan met spaargeld en een comfortabele levensstijl na de pensioenleeftijd. 

 

 

 

Bronnen:

- Schroders
- De Tijd
- Spaargids

Dé oplossing voor een zorgeloos pensioen? Voldoende sparen tijdens onze professionele loopbaan.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

wat brengt dat nu nog op ,niks !!!

E.J. 30 oktober 2018

om later een goede spaar som te bekomen ,beleg je iedere maand een klein bedrag op de beurs in goede huisvader aandelen,brengt meer op dan de spaarboekjes na 40 jaar

D.A.N.N.Y. 30 oktober 2018

ik vind dit nonsens!

R.R. 30 oktober 2018

Kunnen jullie dan ook een tip geven waarbij ons geld niet in waarde daalt ,waarbij we niet alles kunnen verliezen? M.J.

M.J. 31 oktober 2018

Hartelijk bedankt voor uw reactie.
U hebt gelijk dat met de huidige inflatie, die gevoelig hoger is dan de spaarrente, de waarde van het spaargeld daalt. Eén van de mogelijkheden om dit op te vangen is diversifiëring van uw activa. Tegelijkertijd komt dan het aspect “risico” in beeld. Dit dient in elk geval zeer zorgvuldig afgewogen te worden, want bij sommige vormen loopt u namelijk het risico dat het vermogen afneemt. Het blijft echter altijd verstandig geld achter de hand te houden.
Rabobank.be is een 100% internetbank met een beperkt aanbod producten en diensten, waarbij u zelf al uw bankzaken regelt, zonder onze tussenkomst. Wij kunnen u bijgevolg geen gepersonaliseerd individueel advies geven in verband met eventuele herschikkingen van uw spaargelden.

Rabobank.be 03 december 2018

Verhoog de intresten en de mensen sparen meer

R.A. 31 oktober 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.