4 vragen en antwoorden over onbelast bijklussen

Op uw oude dag wilt u liever niet elke euro tweemaal omdraaien. Om op termijn dezelfde levensstandaard te behouden, is bijklussen een van de mogelijkheden. Maar wat mag er nu precies? Wat mag niet? En wat zijn de valkuilen?
  • 29 augustus 2018
 

Het had heel wat voeten in de aarde, maar sinds midden juli 2018 is het zover. Voortaan kunt u onbelast bijklussen tot 6.130 euro per jaar. Om u niet in een administratief doolhof te laten verdwalen, lanceerde de regering ook een website: bijklussen.be. Daarop kunt u zelf vlot de ‘boekhouding’ van uw klussen regelen. Maar welke klussen mag u nu doen? En hoe zit dat met verzekeringen, als u de heggenschaar van de buurman per ongeluk stuk maakt? Alle essentiële informatie in 4 vragen en antwoorden:

Welke klussen mag u uitvoeren?

Hoewel er heel wat mogelijkheden bestaan om een centje extra te verdienen, bakent de overheid enkele duidelijke lijnen af. De handen uit de mouwen steken mag, zolang de klus onder een van deze categoriën valt:

Diensten van burger aan burger
Dit gaat om occasionele, betaalde diensten van een privépersoon aan een andere privépersoon. Een buurman, een familielid, een kennis, enzovoort. Onder deze categorie vallen onderhoudswerkjes aan de woning, gras maaien, kinderopvang, administratieve hulp, het uitlaten van een hond, iemand leren wat een smartphone allemaal kan, enzovoort. Belangrijk hierbij is dat er geen regelmaat is. Elke week een dag in de tuin van uw buurman zwoegen of elk kwartaal de boekhouding van een zelfstandige op punt stellen, mag dus niet. Doet u dat toch, dan zal de fiscus dit beschouwen als een bijberoep. Ook belangrijk: hoe fantastisch uw gitaarlessen ook zijn of hoe perfect u appelbomen kunt snoeien … u mag uw talenten niet aanprijzen via een advertentie. Al doet u natuurlijk niets verkeerds door het rond te vertellen. Twijfelt u of een klus mag of niet, dan kunt u dit makkelijk raadplegen.
Verenigingswerk
Van de Belgische Vereniging voor Parkieten- en Papegaaienliefhebbers tot de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging: België telt tienduizenden socioculturele vzw’s en feitelijke verenigingen. Ook voor dergelijke organisaties mag u bijklussen, net als voor openbare besturen (gemeente, OCMW, provincie …). Behoren tot de mogelijkheden: voetbaltraining geven, rondleidingen verzorgen, speelpleinwerking, begeleiding van schooluitstappen, als conciërge instaan voor de infrastructuur van de vereniging, enzovoort. Voor deze activiteiten is regelmaat wel toegelaten. Bijklussen voor een vereniging waarvoor u het jongste jaar al professioneel werk leverde, mag echter niet. De volledige lijst met toegelaten activiteiten vindt u hier.
Deeleconomie
Een fiets of zelfs helemaal niets: meer heeft u meestal niet nodig om in de deeleconomie te stappen. Diensten als Airbnb en BlaBlaCar winnen dan ook steeds meer aan populariteit. Maar vooraleer u de stap zet om er ook een graantje van mee te pikken, kijkt u best na of het platform door de overheid erkend is. Enkel erkende ondernemingen vallen onder de regeling van onbelast bijverdienen. Enkele voorbeelden zijn My Sherpa (bijlessen aan huis), Deliveroo (maaltijden aan huis) of Helpper (thuishulp). 

Wie mag bijklussen?

Voor diensten van burger aan burger en verenigingswerk zijn alle werknemers toegelaten die minimaal 4/5 werken. Ook zelfstandigen in hoofdberoep mogen onbelast bijklussen, maar alleen als het niet dezelfde activiteit gaat als de hoofdactiviteit. Bent u zelfstandig tuinier? Dan mag u niet onbelast bijverdienen als tuinier. Daarnaast mogen gepensioneerden uiteraard ook bijklussen. Voor bruggepensioneerden (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)) gelden wel uitzonderingen. Bent u op brugpensioen, dan vraagt u best na of u in uw specifiek geval inkomsten bovenop uw uitkering mag hebben. Voor werkzoekenden gelden er ook voorwaarden. Studenten en huisvrouwen/huismannen mogen niét bijklussen in dit systeem. 

Voor klusjes in de deeleconomie zijn de regels een stuk duidelijker. Werknemer, student, gepensioneerde, huisvrouw, … iedereen mag bijklussen in de deeleconomie. Enige uitzondering: zelfstandigen mogen niet dezelfde activiteit uitoefenen als hun hoofdactiviteit. Aan de slag maar!

Hoeveel mag ik maximaal onbelast bijverdienen?

Overschrijd het jaarlijkse bedrag niet. Anders wordt het integrale bedrag belast.

Het plafond ligt op 6.130 euro per kalenderjaar. In dat bedrag zijn eventuele verplaatsingskosten en onkosten inbegrepen. De som geldt voor de drie soorten klussen samen. Daarmee kunt u dus al een mooie spaarreserve aanleggen. Let er wel op dat u het jaarlijkse bedrag niet overschrijdt, want in dat geval wordt het integrale bedrag belast en bent u eraan voor de moeite.

U let er ook best op dat u de klussen voldoende spreidt over het jaar: de inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen immers niet meer dan 510,93 euro per maand bedragen. Voor inkomsten in de deeleconomie geldt enkel het plafond van 6.130 euro op jaarbasis.

Welke administratieve formaliteiten komen er bij kijken?

Diensten van burger aan burger en verenigingswerk

Hiervoor meldt u zich via www.bijklussen.be aan bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Als u een klus doet voor een andere burger, dan moet u de aangifte zelf doen. Als een vereniging een beroep doet op u, dan moet de vereniging de aangifte doen. Voor elke klus geeft u aan om welke activiteit het gaat, de periode en het betaalde bedrag. De ‘boekhouding’ is dus vrij beperkt.

Indien u voor een vereniging werkt, dan zal die een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering lichamelijke schade moeten voorleggen. Als u klust voor een andere burger, dan dient u zelf een aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen af te sluiten.

Deeleconomie
Alle inkomsten die u krijgt via een deeleconomieplatform geeft u aan via uw belastingbrief. Het deeleconomieplatform geeft uw inkomsten na afloop van het jaar ook door aan de FOD Financiën. Die kijkt dan na of u voor het hele jaar de 6.130 euro hebt overschreden. 

Hoe kunt u hier voordeel mee doen?

Beter een appelboom, dan een appel voor de dorst. Op tijd beginnen bouwen aan een spaarreserve is altijd een goed idee. Onze levensverwachting en -standaard nemen alsmaar toe, maar onze pensioenen volgen dat tempo niet.

 

Bronnen: FOD Financiën, bijklussen.be, wolterskluwer.be

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

dank U

G.O. 13 september 2018

Ik meen te hebben gelezen dat na wettelijk pensioen ( in mijn geval 65+) het bijverdienen ONBEPERKT is en dus niet beperkt tot 6130 euro zoals hierboven vermeldt.

R.V.M. 13 september 2018

Bedankt voor uw reactie. Bijverdienen is inderdaad onbeperkt. Maar u zal hierop wel belast worden. Via het systeem van bijklussen, is dat onbelast tot 6.130 euro. Verdient u een centje bij BUITEN dit systeem of meer dan 6.130 euro BINNEN dit systeem, dan heeft dat fiscale implicaties.

Rabobank.be 17 september 2018

Beste, interessant.
Ik zit echter met een vraag.Ik verzamel sinds 1980 kunst, en wil gezien de omstandigheden
afbouwen, ttz werken verkopen. Mag ik dit doen(62 jr).Mag-kan dit via 2dehands.be?
Is er een maximumbedrag?
Beleefde groet
HV.

H.V. 13 september 2018

Uiteraard mag u dit doen zonder beperking van bedrag.

Rabobank.be 14 september 2018

Uw tekst vermeldt "Voor werkzoekenden gelden er ook voorwaarden". Welke zijn de mogelijkheden en die voorwaarden ?

H.V.G. 13 september 2018

Werkzoekenden mogen in principe niet bijklussen. Er zijn echter twee uitzonderingen:
• de werkzoekende volgt een traject burgerdienst voor jongeren;
• de werkzoekende werkt bij een erkend deeleconomieplatform. De RVA zal in dat geval nagaan of de activiteit verenigbaar is met de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. De inkomsten kunnen bovendien afgetrokken worden van de werkloosheidsuitkering.

Rabobank.be 17 september 2018

en... wat met gepensioneerden van 75+; of oudere mindervaliden?

R.D.C. 14 september 2018

Hartelijk bedankt voor uw reactie. Voor gepensioneerden geldt geen leeftijdslimiet: of u nu 70, 80, 90 of 100 bent. De wet legt bovendien geen extra voorwaarden of beperkingen voor mindervaliden op.

Rabobank.be 17 september 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.