Hoe wordt de rente bepaald?

Er wordt veel over rente en interest gesproken, maar wat houden deze begrippen precies is ? Hoe wordt de rente bepaald en wat betekent dat voor uw spaargeld? 
  • 08 januari 2018
Hoe wordt de rente bepaald?

Rente, intrest of interest

De begrippen rente, intrest en interest worden vaak door elkaar gebruikt. In het dagelijks taalgebruik betekenen ze ook hetzelfde: de vergoeding die u moet betalen als u geld hebt geleend of de vergoeding die u ontvangt als u zelf geld uitleent (of dus op een spaarrekening hebt staan). 

De lage basisrente

De basisrente is het spaarpercentage dat de bank uitkeert voor elke dag dat geld op een spaarrekening staat. In België staat de basisrente op de klassieke spaarrekeningen momenteel op een dieptepunt van 0,01%. Met de getrouwheidspremie daar bovenop komt de spaarder aan 0,11%.  Verder zakken kan niet, want de Belgische overheid heeft wettelijk bepaald dat dit de bodemrente is. 

Korte versus lange termijn

De basisrente op spaarrekeningen is een kortetermijnrente  en die ligt sowieso laag omdat de looptijd minder dan een jaar bedraagt. De spaarder kan immers zijn geld terug opvragen wanneer hij wil. Daarnaast doen banken een beroep op langetermijnfinanciering via bijvoorbeeld kasbons en termijnrekeningen. Het geld dat de bank zo verzamelt, zet ze voornamelijk om in kredieten voor ondernemingen, hypotheken of andere leningen voor uiteenlopende looptijden. 

De rente en het ECB

De kortetermijnrente wordt bepaald door de refi- of reporente (herfinancieringsrente) die banken betalen wanneer ze voor de korte termijn geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) . Maar de ECB heeft de lage rente gebruikt om het economisch herstel aan te zwengelen in de eurozone in de nadagen van de financiële crisis. Een lage rente maakt het banken namelijk mogelijk goedkopere kredieten te verstrekken en dat stimuleert bedrijven om te investeren. Ze maakt sparen minder interessant en zet mensen aan tot meer consumeren en doet verder de waarde van de euro zakken, zodat de Europese producten buiten Europa goedkoper worden.

De ECB heeft daarom de refirente systematisch laten zakken tot 0% vandaag. Toen dat onvoldoende effect had, besloot de ECB om via de aankoop van overheidsobligaties op de financiële markten ook nog vers geld in de economie te injecteren waardoor de rente op overheidsobligaties zakte. Die rente is bepalend voor de langetermijnrente en de rente op de kredieten die de bank verstrekt. Door die ingrepen van de ECB zien de banken zich genoodzaakt hun spaarrente laag te houden. 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.