Terug naar banktermen

Wat doet een ratingbureau?

Ratingbureaus of kredietbeoordelaars zijn privébedrijven die onafhankelijk onderzoek voeren naar de financiële gezondheid van banken. Bekende voorbeelden zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch.

De ratingbureaus onderzoeken in welke mate een bank financieel gezond is. Ze berekenen de kredietwaardigheid en het risico op een faillissement.
Op basis van de resultaten geven ze de bank een score. Deze kan variëren van ‘triple A’ – zeer veilig – tot ‘default of wanbetaling’ – zeer risicovol. Hoe lager de rating, hoe slechter de financiële gezondheid en hoe groter het risico op financiële problemen of instabiliteit.

De score wordt gezien als een kwaliteitslabel. Een goede score geldt als uithangbord voor de betrouwbaarheid en veiligheid van de bank. Bij een hoge score bent u er dus zeker van dat uw geld veilig beheerd wordt. Een verlaging van een rating heeft dan ook vaak grote financiële gevolgen voor de betreffende bank.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip. weinig minuten.