Terug naar banktermen

Wat is de essentiële spaardersinformatie?

U hebt het vast al gemerkt: vooraleer u een spaarrekening kunt openen, wordt u gevraagd de ‘essentiële spaardersinformatie’ te lezen en te aanvaarden. Maar waarom vragen we u dat?

Sinds 2013 is elke bank die een Belgische gereglementeerde spaarrekening aanbiedt, verplicht een document op te stellen dat de essentiële spaardersinformatie bevat. De informatie in het document dient volgens de wet ‘correct, duidelijk en niet-misleidend’ te zijn, met als doel de spaarder voldoende te informeren, zodat hij met kennis van zaken een spaarrekening kan openen.

Enkele vaste gegevens zijn verplicht opgenomen in het document:

  • De naam van het spaarproduct
  • De voorwaarden van het spaarproduct
  • De vergoeding (zoals de basisrente en getrouwheidspremie)
  • Mogelijke kosten

Na opstelling, moet het document met de essentiële spaardersinformatie worden goedgekeurd door de FSMA (Financial Services and Markets Authority), de autoriteit voor financiële diensten en markten die toeziet op de correcte en eerlijke communicatie naar de consument.

Eens goedgekeurd, dient de bank het gratis ter beschikking te stellen aan elke potentiële spaarder, vooraleer hij een spaarrekening kan openen.

Zo spaart u in alle vertrouwen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip. weinig minuten.