dcsimg

Veiligheid is prioriteit

Veiligheid

Beveiligingsrisico's

Wat is 'phishing'?

De term Phishing, spreek uit als 'fishing', is een term verzonnen door hackers die legitieme bedrijven nabootsen in e-mails om te 'vissen' naar de wachtwoorden of kredietkaartnummers van nietsvermoedende gebruikers.
Een e-mail wordt verstuurd van een vals serveradres, dat eruitziet als het adres van de echte onderneming of financiële instelling, en waarin gevraagd wordt om een gebruikersnaam of wachtwoord te controleren of in te voeren. De nepwebsite lijkt sprekend op de officiële website van de financiële instelling.

Wat zijn de gevaren van 'nepmails'?

Naarmate we steeds meer e-mails en ongevraagde e-mails, 'spam' genoemd, ontvangen, moeten we oppassen voor nepmails, omdat ze vaak:
  • om uw persoonlijke gegevens vragen. Nepmails bevatten veelal een onpersoonlijke aanhef zoals "beste klant" en beweren bijvoorbeeld dat er een probleem is met uw persoonlijke gegevens. Vervolgens vragen ze u om uw gebruikersnaam en codes opnieuw te bevestigen.
  • van een legitieme organisatie afkomstig lijken. Sommige e-mails zijn eenvoudig te herkennen als nep, maar andere lijken te komen van een legitiem adres en een betrouwbare online organisatie. Vertrouw echter niet blindelings op de naam of het adres in het "Van" veld, omdat dit gemakkelijk te veranderen is.
  • melden dat u een prijs of gratis geschenk gewonnen heeft. Om uw prijs in ontvangst te kunnen nemen moet u enkele persoonlijke gegevens doorgeven. Natuurlijk zijn ze niet allemaal nep. Controleer dus of de prijs of het geschenk van een bedrijf komt dat u kent en vertrouwt.
  • doorverbinden naar nepwebsites. Nepmails kunnen u doorverbinden naar een valse website die zorgvuldig ontworpen is om er zo echt mogelijk uit te zien, maar in feite persoonlijke informatie probeert te achterhalen voor crimineel gebruik.
  • bijlagen bevatten, zoals Word-documenten of PDF-bestanden. Deze bestanden kunnen virussen bevatten of vervalst zijn om misbruik te maken van beveiligingslekken in Microsoft Office of Acrobat Reader.

Hoe kan ik nepwebsites herkennen?

Oplichters proberen mensen vaak naar frauduleuze websites te lokken via e-mail en pop-upvensters en proberen zo uw persoonlijke gegevens te achterhalen. In veel gevallen is het niet zo eenvoudig om erachter te komen of u op een nepwebsite bent, omdat de URL (domeinnaam) de naam van de instelling zal bevatten die de site probeert na te bootsen. Maar als u de URL kopieert en in de adresbalk van een nieuw venster van uw webbrowser plakt of typt en u niet op de legitieme website terechtkomt, of als u een foutmelding krijgt, dan was het waarschijnlijk gewoon een gemaskeerd webadres naar een nepwebsite.

Wat zijn frauduleuze pop-upvensters?

Pop-upvensters zijn kleine vensters of advertenties die plotseling verschijnen voor of achter het venster dat u aan het bekijken bent. De meeste zijn echte reclameadvertenties en zijn niet gevaarlijk. Frauduleuze pop-upvensters zijn een soort internetfraude die veel gebruikt worden om u uw persoonlijke gegevens te ontfutselen.
Pop-upvensters zijn vaak het resultaat van programma's die op uw computer zijn geïnstalleerd en "adware" of "spyware" genoemd worden. Deze programma's volgen uw surfactiviteit en zitten vaak verborgen in gratis downloads, zoals software om muziek te delen of screen savers.

Veel van deze programma's activeren ongevaarlijke advertenties, maar sommigen bevatten programma's met "Trojaanse paarden", die uw toetsaanslagen kunnen opslaan (logincodes) of andere informatie aan een clandestiene bron kunnen doorgeven.

Contact

Geldtips

Lees ons maandelijkse e-zine boordevol nuttige geldtips.

Meestgestelde vragen

Raadpleeg ons overzicht van meestgestelde vragen, zo bent u snel geholpen.

Veilig internetbankieren

Wat doet Rabobank.be voor uw veiligheid?